Пендаровски: Къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи?

Пендаровски: Къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи?
Pixabay
A A+ A++ A

Не разбирам искането на ВМРО-ДПМНЕ за референдум. В случая става въпрос за неочаквана манипулация от страна на Християн Мицкоски, който просто мобилизира членовете на своята партия, заяви в интервю за телевизия "Канал 5" президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

"Опитват се да формулират въпрос дали да оспорим т.4, ал. 5 от преговорната рамка. Знаете ли какво е това? Това са Договорът с България и Договорът от Преспа. Не може да влезеш нито в ЕС, нито в НАТО, ако нямаш договори със съседите. Затова казвам: Моля, питайте, но е честно да кажете, че сте против. За мен е актуален само един въпрос: Искате ли Република Северна Македония да бъде член на ЕС. Точка", каза Пендаровски.

Подобни ясно поставени въпроси ще предоставят победа на проевропейската коалиция над антиевропейската, съставена от ВМРО-ДПМНЕ и Левица, смята той.

"Ако не стане така, всички ние, които сега сме на тези позиции, ще се оттеглим и ще кажем: Заповядайте, имате много широки възможности, имате Движение на необвързаните, имате Азия, имате Русия…", каза македонският президент.

Пендаровски отчете като грешка лошата комуникация с обществеността по отношение на френското предложение.

"Посредниците от Брюксел и Париж казаха, че докато не е договорено всичко, се смята, че нищо не е договорено и нищо не трябва да излиза публично. За съжаление, ние спазихме нашата част от ангажимента, но нашите приятели и колеги от София – не", каза Пендаровски.

По думите му, щетите от спекулациите в обществото вече са нанесени и можеше да се дават обяснява още шест месеца, но, според него, голяма част от хората са били манипулирани.

"Късно публикувахме протокола, късно публикувахме предложението. Но текстът вече е наличен в интернет. Питам: Кажете къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи. Покажете ми къде го пише – никъде", заяви Пендаровски.

Реалната ситуация е, че от първоначалните искания на България и първоначалната българска декларация липсват няколко от ключовите им искания.

"Първо, да пише в учебниците и навсякъде, че до 44-та година сме били българи - това не е в рамката. Второ, че македонският език до 44-та година е диалект на българския език - не е в рамката. От 41-ва до 44-та са били "администратори", а не "окупатори" - и това го няма в рамката. Точка 12 от Договора казва, че веднъж годишно правителствата се събират и казват да видим къде сме сега и какво сме постигнали", каза Пендаровски.

Той подчерта, че очаква от страна на България разумно отношение, но може да има отново „неразумни” искания.

"Има гаранции, че европейската рамка не съдържа унизително отношение към македонския народ. Мисля, че сме ясни и на хартия е записано, че рамката не е унизителна за македонския народ."

Що се отнася до комисията по историческите въпроси, Пендаровски подчерта, че тя работи вече три години и е показала, че там са почтени хора и всички са експерти.

"Имам абсолютно доверие на хората от Драги Георгиев до последния член на комисията", заяви Пендаровски, цитиран от БГНЕС. 


 

#Стево Пендаровски #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"