COVID-19 в България: Кои области въведоха нови мерки ОБЗОР

COVID-19 в България: Кои области въведоха нови мерки ОБЗОР
pixabay.com
A A+ A++ A

Ново повишение на случаите на коронавирус в страната. Редица области въведоха временни COVID мерки с цел ограничаване на заразата.

Тази сутрин заболеваемостта стигна у нас 322.72 на 100 хиляди души. Това показа справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти.

Ето в кои области се възвеждат новите мерки: 

Област Кюстендил: 

Временни противоепидемични мерки на територията на областта бяха въведени на 22 юли, със срок до 22 август. Тогава задължително стана носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба за всички, които се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, както и в сградите на РЗИ-Кюстендил и РЗОК-Кюстендил.

Всички, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на обществени места, на които има струпване на хора, е необходимо да спазват физическа дистанция от 1,5 м, предвиждат още въведените мерки.

Временните противоепидемични мерки ще бъдат променяни, в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Кюстендил, казаха още от РЗИ.

Област Шумен:

От 1 август в областта се въвеждат временни противоепидемични мерки със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Според въведените мерки, задължително е носенето на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, дрогерии, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, както и в транспортни средства за обществен превоз на пътници.

Въвеждат временни COVID мерки в Шуменско

На открити обществени места и в обществени обекти, където има струпване на повече хора, трябва да се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 м. Като част от противоепидемичните мерки в заповедта се посочва необходимостта от правилна хигиена на ръцете, редовно проветряване и дезинфекция на повърхности. При възможност и по преценка да се създаде възможност за работа в дистанционна форма.

Задължително е провеждането на засилен сутрешен филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19 и за други остри заразни болести, както и провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Област Кърджали:

"От 28 юли до 26 август, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кърджали, е задължително носенето на предпазни маски в болници, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в обществения транспорт", съобщи Петя Папазова, главен секретар на РЗИ в Кърджали.

Препоръчително е всички лица, които не са от едно семейство, да спазват физическа дистанция от 1,5 метра, когато се намират на открити обществени места със струпване на хора.

Здравните власти допълват, че е необходимо да се засили сутрешният филтър в детските заведения, както и да не се  допускат деца с клинични симптоми за COVID-19 или други заразни заболявания.

Ежедневен контрол е необходим и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

Област Монтана:

От 22 юли до 22 август, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана, е задължително носенето на предпазни маски в болници, аптеки, оптики, социални заведения.

Препоръчително е работодателите да осигурят възможност за работа от дистанция, а при струпване на повече хора на едно място да се спазва разстояние от 1,5 метра, обявиха от РЗИ.

От 23 юни досега заболеваемостта от COVID-19 в -региона се покачва плавно - от 25,5 на 100 000 души до 237,4 на 100 000 население. Расте и броят на настанените в болници – от 5 до 21 души, както и броят на активните случаи - от 25 до 174. След като повече от месец в средата на лятото в Монтанско нямаше нито един починал от вируса, в последните две седмици има седем смъртни случая, като повечето от тях са хора на възраст над 80 години.

Към момента най-висока на 100 000 души е заболеваемостта в община Чипровци – 865, следват Брусарци – 383, Якимово – 335, Вършец - 309, Лом – 301, Берковица - 238, Медковец - 177, Бойчиновци - 175, Монтана - 164, Вълчедръм - 158. В община Георги Дамяново няма нито един случай на заразен с COVID-19.

Област Пазарджик:

До 28 август всички лица, когато се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, дрогерии, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в обществен градски транспорт,  са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Задължителното носене на маска не се отнася за деца до 6 - годишна възраст. Съгласно заповедта при струпване на хора на открити обществени места е задължително да се спазва физическа дистанция от 1,5 м.

Работодателите трябва да осигурят редовно проветряване и дезинфекция на работните помещения, да не допускат лица с прояви на остри респираторни болести и да организират инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, осигуряване на сапун и вода и дезинфектант. 

Въвеждат временни COVID мерки в Пазарджик до 28 август

При възможност и по преценка да се създаде възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени. 

В заповедта е записано още, че всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито. Също така на входа на обекта е необходимо за бъде осигурен дезинфектант за ръце.

В детските заведения трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести. Такъв филтър трябва да се извършва в специализираните институции за социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. 

От 1 август в областите Варна, Плевен, Шумен и Търговище се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.

Във Варна маските отново стават задължителни в магазините и в градския транспорт, както и в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за социални услуги, администрации, гари.

В детските заведения трябва да бъде засилен филтърът за деца със симптоми. Свиждания в болниците ще се допускат само при пациенти, приети за повече от 5 дни, по преценка на лекуващия лекар.

Изисква се дистанция от 1,5 в търговски обекти, осигуряване на дезинфектант за ръцете. Засилва се сутрешният филтър за детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми на коронавирус. Контролът на тази заповед се осъществява от РЗИ, МВР. Мерките са определени до 31 август. 

От тези четири области само Варна е в жълтия Етап 2, който предвижда допълнителни противоепидемични мерки. Останалите три области са в зеления Етап 1. 

Припомняме, че София и Силистра също се намират в този Етап, но за тези две области не са обявявани нови COVID мерки. 

Етап 2 предвижда следните противоепидемични мерки: 
 
- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори);
- спазване на физическа дистанция от минимум 1,5м;
- хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;
- Работа от разстояние (надомна), при възможност.  
- Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.
- Провеждане на ежедневен филтър в учебните заведения за наличие на ученици с клинични симптоми за COVID-19 и тяхното отстраняване от учебния процес до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
- Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
- Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и в други обекти, както и по време на различни образователни (в т.ч. училища и висши учебни заведения), спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.
- Въвеждане на изискване за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти.
- Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.
- Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.
- Недопускане смесване на ученици от различни паралелки. Въвеждане на задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини.

#борба с коронавируса #Противоепидемичните мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"