Кантарджиев: Няма да има як локдаун, отиваме към плато

Кантарджиев: Няма да има як локдаун, отиваме към плато
A A+ A++ A

Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия  проф.Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община.

„Въпреки че броят на новите случаи расте, темпът на увеличаване намалява. Всяко лято си имаме инфекции. С Омикрон не искаме да преекспонираме нещата. До голяма степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз се изненадах, че толкова рано дойде този вариант на Омикрон у нас“, поясни проф. Кантарджиев.

По думите на професора драстични мерки не се очакват. „Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, два пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране”, уточни той. Според него в градския транспорт е добре да се носят маски.

Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора.

Проф. Кантарджиев апелира отново да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора.

„Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят“, каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустерни дози от ваксините.

#Тодор Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"