Сърбия и Косово преговаряха без историческо ръкостискане

Сърбия и Косово преговаряха без историческо ръкостискане
След срещата Ивица Дачич заяви, че историческото ръкостискане не е станало и Белград няма да промени позицията си по въпроса за статута на Косово. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Върховният представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурност Катрин Аштън проведе в Брюксел поотделно срещи със сръбският премиер Ивица Дачич и косовския му колега Хашим Тачи, след което организира и съвместно заседание.

Това е първата среща на равнище премиери между Сърбия и Косово от провъзгласяването на косовската независимост на 17 февруари 2008 г., предаде БГНЕС.

Диалогът между Сърбия и Косово по техническите въпроси, прекъснат преди повече от половин година, вървеше единствено на по-ниско равнище.

След срещата Ивица Дачич заяви, че историческото ръкостискане не е станало и Белград няма да промени позицията си по въпроса за статута на Косово.

„Историческото ръкостискане нямаше", заяви Дачич в интервю за белградското радио „Б92“, цитирано от БГНЕС, добавяйки, че срещата в Брюксел е целяла само да се потвърди готовността на страните за по-нататъшни преговори на по-високо равнище.

На самата среща в Брюксел не са били предвидени никакви държавни символи.

Дачич добави, че преговорите Белград-Прищина ще бъдат възобновени идния месец, когато сръбската страна ще подготви платформата си.

„С участието в диалога Сърбия не променя позицията си по въпроса за статута на Косово", подчерта Ивица Дачич, като изтъкна също, че Белград не желае в резултат на диалога да се стигне до признаването на Косово.

Белград продължава да смята Косово за част от Сърбия в съответствие с конституцията на страната.

#ЕС #Европейски съюз #Брюксел #среща #ръкостискане #Сърбия #Косово #преговори #Катрин Аштън #министър-председател на Сърбия #министър-председател на Косово #Ивица Дачич #Ивица Дачич #Хашим Тачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници