Станишев: Срам ме е от случващото се в България!

Станишев: Срам ме е от случващото се в България!
Станишев обясни, че не става вече въпрос за партийни пристрастия, а за много по-фундаментални неща, защото основата на демокрацията са свободата на медиите и честните избори. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Искрено ме е срам от много неща, които се случват в България, каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

Станишев взе участие в международната конференция „Европейски стандарти и добри практики за провеждане на избори: Изостава ли България?", иноформира БГНЕС.

Станишев говори за натиска върху медиите от властта днес и за „безобразията", които се случиха на последните президентски и местни избори.

Той подчерта, че на президентските и местни избори през 2011 г. българите са станали свидетели на безобразни практики, започвайки от изборното законодателство, което бе прието в нощни часове по безобразен начин, без реална сериозна дискусия.

Според лидера на социалистите тази лоша практика може да се преодолее и затова БСП ще предлоджоли решения.

Така той призова за пореден път всички партии, които искат честни избори, да настояват пред Народното събрание препоръките, които са записани и в доклада на ОССЕ да бъдат реално отразени.

Призивът е бил към всички партии "да си сътрудничат срещу произвола на управляващите", на който ДПС вече са отговорили, а апелът е бил вече отправен и към традиционните десни партии.

Станишев обясни, че не става вече въпрос за партийни пристрастия, а за много по-фундаментални неща, защото основата на демокрацията са свободата на медиите и честните избори, подчерта лидерът на БСП.

„Целта е да не стане така, че управляващите и техните „присъдружни депутати" да си нагласят няколко изборни промени удобни за тях и да игнорират международната общност. БСП ще предложат промени в законодателството след диалог и дискусии със самите медии, защото е важно по време на кампанията да има разнообразно отразяване на различни гледни точки, а не изцяло платено", заяви още Станшев.

Той подчерта, че е важно да има дебат и хората да чуят различни гледни точки, допълвайки , че „демокрацията не може да бъде заложник на парите".

Третият аспект, за да се преодолеят безобразните практики от предни избори, според БСП, е да се възроди ролята на неправителствения сектор, включително и пълно паралелно преброяване.

Станишев изрично подчерта, че ако се допусне следващите избори да бъдат проведени по същия безобразен начин, това ще бъде огромен удар срещу демокрацията в България и възстановяването от този удар ще бъде много трудно.

„Аз съм оптимист", каза обаче лидерът на червенит,е и обясни, че това е така, защото вярва в мъдростта на хората и знае, че в Европа този въпрос се превръща във важен политически въпрос и изборите в България ще бъдат наблюдавани много внимателно, не само от ПЕС, но и от други политически семейства.

„Управляващите се страхуват от две неща - от народни гняв и протести и от Европа", каза Станишев.

 

Форумът бе организиран от Делегацията на българските социалисти и Делегацията на ДПС в Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП.

#ЕС #ЕП #местни избори #президентски избори #избори #лидер на ПЕС #Сергей Станишев #БСП #ПЕС #партии #Европа #Европейски съюз #медии #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"