Български витражи

Български витражи
Снимки: галерия "Витра"
A A+ A++ A

Стъклописта е едно от най-популярните изкуства в света. Векове наред то украсява храмове и дворци, а в наше време навлиза във все повече обществени и частни сгради, включително университети, болници, театри, летища, гари. 

За началото на това изкуство се спори. Кога е направен първият витраж в света и как е изглеждал той, никой не знае. И ако най-старите стъклописи, стигнали до нас, съхранени в катедралата на град Аугсбург, Германия, са на повече от десет века, то е редно да се запитаме къде в историята на това изкуство е мястото на българския витраж?

Изложба в софийската галерия "Витра" условно е разделена на две части – класици и съвременници. 

В първата част, посредством фотоси, са представени

творбите на известни художници:

Иван Пенков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков, съхранявани в сградите на държавни и обществени институции.

Втората част на изложбата е посветена на

съвременния български витраж

представяйки с по една работа в материал най-известните автори на нашето време: Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Владимир Леков, Иван Ламбров, доц. Илия Янков, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, Петър Савов, доц. Сашо Рангелов, Силви Басева, Юрий Василев.

Това е и първата сцена за изява на петима дебютанти в началото на техния професионален път: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова и Никола Грозданов.

Изложбата няма търговски характер

Целта е да се направи, доколкото е възможно, исторически преглед на развитието на стъклописта у нас, с образователна насоченост към ученическата и студентската аудитория.

Съпътстващата програма е от лекции и уъркшопи, които ще бъдат в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” и Нов български университет с художници, участващи в изложбата.

Галерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Тема в снимки
Последно от Тема в снимки

Всички новини от Тема в снимки »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници