Борисов: България готова да строи „Набуко" през януари

Борисов: България готова да строи „Набуко" през януари
Около 10 януари по план започва изграждането на „Набуко" в България, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Около 10 януари по план трябва да започне изграждането на „Набуко" в България, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„„Набуко" е приоритет, защото има друг източник, в случая това е Азербайджан. Имаме пълна подкрепа от президента Барозу. Казахме им - ако искате да участвате, Европейската комисия да заповяда и да започваме строителството на „Набуко" от територията на България. Днес президентът Барозу ми потвърди, че този приоритет ще бъде подпомогнат", каза Борисов.

Премиерът подчерта, че преди седмица във Виена се е провела конференция, на която еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингере  казал, че „Южен поток" е приоритет на Европейския съюз, както и „Северен поток", предадоха БНТ и информационна агенция „Фокус".

 

Преди седмица българският министър-председател Бойко Борисов заплаши, че България ще излезе от проекта „Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не дойде лично на 9 ноември на церемонията по подписването на договора в София.

„На 9 ноември заедно с президента Путин ще започнем „Южен поток". Той ще дойде, такава ни е уговорката. Така че – България ще има възможност да взима своите такси в следващите поколения и от двата потока. Двата проекта ще се строят почти едновременно, ще се създават работни места и ще гарантират диверсификация на доставки на газ.", добави Борисов.

Скоро след това обаче руският вестник „Комерсант" съобщи, че официално потвърждение от руска страна за посещение на Путин в България все още няма.

В края на май българският парламент ратифицира Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето.

Властите в Нигерия съобщиха за ареста на лидер на „Боко Харам”
20 октомври 2012 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Абуджа. Властите на нигерийския град Майдугури заявиха, че са арестували високопоставен член на ислямската групировка „Боко Харам” в дома на местен сенатор.
Представител на въоръжените сили на страната съобщи пред Би Би Си, че Мохамед Бама, който се издирва за извършването на няколко нападения, е бил арестуван в хода на спецоперация.
Смята се, че дейността на „Боко Храма” в северната и централна част на Нигерия е довела до смъртта на повече от 3 000 души за последните няколко години.

#Бойко Борисов #„Набуко" #ЕС #ЕК #Жозе Барозу #министър-председател #президент на Русия #Владимир Путин #„Южен поток" #председател на ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници