Съдът пощади частния фитнес на Марешки на плажа „Кабакум"

Съдът пощади частния фитнес на Марешки на плажа „Кабакум"
Аптекарският бос Веселин Марешки избегна принудителното събаряне на незаконната си къща, известна като частен фитнес, на плажа „Кабакум" във Варна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Аптекарският бос Веселин Марешки избегна принудителното събаряне на незаконната си къща, известна като частен фитнес, на плажа „Кабакум" във Варна.

Събарянето на второто ниво на двуетажния преместваем обект на плаж „Кабакум - Север 2" засега няма да има, реши тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Съдът уважи жалбата на концесионера „Белвекс" ООД и спря предварителното изпълнение на заповедта за премахване на втория етаж на обекта, предаде „Дарик".

Така бе отменено определение на Варненския административен съд, където фирмата обжалва заповедта за премахване.

Въпросната временна постройка, станала известна като частен фитнес клуб, е собственост на концесионера на плажа - „Белвекс" ООД. Собственици на компанията с равни дялове са известният варненски бизнесмен Веселин Марешки и съпругата му Светлана.

Решението на ВАС съд е било взето в четвъртък на закрито съдебно заседание и е окончателно. Определението на Върховния административен съд бе препратено на медиите от пресцентъра на Община Варна.

Ден по-рано от общината съобщиха, че ако до края на седмицата собственикът на постройката не събори сам втория етаж на сградата, ще започне принудителното му премахване, като се позоваха на съдебното решение на Варненския административен съд.

Според Варненския административен съд върху терен, който е изключителна държавна собственост, на част от крайбрежната плажна ивица е разположен обект с площ 56 кв. м. и с височина около 5,80 м.
Във вътрешността на обекта са обособени две нива, свързани със стълби. Обектът е собственост на фирмата концесионер. Разположен е на посоченото място на основата на издадено разрешение за поставяне, клаузите в което не са спазени. Заради това второто ниво на обекта трябва да се демонтира, посочват от общината.

Според Върховния административен съд обаче премахването на второто ниво с площ 41 кв.м (стая, сервизно помещение, килер и тераса) засяга цялостната конструкция на преместваемия обект.

Предварителното изпълнение на заповедта би причинило на оспорващия значителни щети. Следва да се има предвид и че туристическият сезон е приключил и запазването на обекта в цялост до приключване на съдебното производство не би накърнило обществения интерес, посочва се в решението на ВАС.

Сагата с фитнеса на Марешки започна след проверка на министър Лиляна Павлова на стопанисвания от „Белвекс" ООД плаж през лятото.

Сградата има разрешение от Община Варна и отговаря на изискванията за преместваем обект. Постройката не стои на бетонна конструкция, а на метална, но разрешението за монтирането й е за 56 кв. м., а реално тя е 112.

„Това означава, че целият втори етаж на обекта е незаконно поставен," коментира тогава Лиляна Павлова.

#Веселин Марешки #плаж „Кабакум" #Варна #ДНСК #Лиляна Павлова #Върховен административен съд #ВАС #„Белвекс" ООД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »