Божидар Данев съветва как да се избегне данъкът върху лихвите по депозитите

Божидар Данев съветва как да се избегне данъкът върху лихвите по депозитите
Българинът ще намери достатъчно начини да избегне новия данък върху лихвите по депозитите, смята председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българинът ще намери достатъчно начини да избегне новия данък върху лихвите по депозитите, смята председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той препоръча няколко възможни хода в тази посока.

„Първо, гражданите могат да преструктурират депозитите си в депозити-рокадо до края на годината, така че да получат предварително лихвата по депозита си (за срока на рокадото). При това положение за 2013 г. или за целия срок на депозита ще получат нулева лихви, т.е. няма да има облагаем доход от лихви," обясни Божидар Данев, цитиран от БГНЕС.

Според него, гражданите ще могат също да пласират част от спестяванията си и/или част от дохода си в доброволните пенсионни фондове.

„В момента там има нелоша доходност, която не подлежи на облагане. Освен това, очакванията са, че след налагането на данъка върху лихвите от депозити, доходността на пенсионните фондове ще се увеличи," подчерта още председателят на БСК.

Той отбеляза още, че средствата и доходите от доброволните пенсионни фондове не подлежат на запориране, което ги прави защитени и атрактивни.

„Не на последно място, можем да си спестим и от данък „общ доход" - 10% от дохода за годината е необлагаем, ако се преведе в пенсионните фондове," допълни Божидар Данев.

Той очаква вследствие на данъка върху лихвите средствата от спестяванията да се пренасочат към акции на проспериращи български или чуждестранни предприятия.

„Т.е. този данък ще разшири услугите на банките и другите финансови посредници и институции, които се очакват да започнат да предлагат в по-широк диапазон ценни книжа от местния и от международния пазар. Естествено, остава голямата възможност за инвестиране в портфейли, почиващи на злато, други ценни метали, суровини и материали, които поскъпват на международните пазари," посочи още Божидар Данев.

#Божидар Данев #БСК #Българска стопанска камара #данък върху лихвите по депозитите #ДОД #пенсионни фондове #ценни книжа #злато

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"