ЕС организира безпрецедентна среща между Сърбия и Косово

ЕС организира безпрецедентна среща между Сърбия и Косово
Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън се срещна по отделно с премиерите на Сърбия и Косово - Ивица Дачич и Хашим Тачи, а после организирала и безпрецедентна среща помежду им. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерите на Сърбия и Косово - Ивица Дачич и Хашим Тачи, са участвали в историческа съвместна среща под егидата на Европейския съюз в Брюксел, съобщи източник от институцията.

Косово е ключов външнополитически въпрос за Сърбия и болезнена тема по пътя й към членство в ЕС.

След ежегодния доклад на Европейската комисия, представен преди седмица, властите в Белград ясно заявиха, че формулировка, свързана с признаването на териториалната цялост на Косово,  е неприемлива.

В коментар на доклада президентът на Сърбия Томислав Николич и премиерът на страната Ивица Дачич изразиха единодушно мнение, че Белград е готов да се откаже от перспективата на европейската си интеграция, ако в замяна трябва да признае Косово.

Срещата, която е и първа на такова ниво, се очаква да приключи с публикуването на съвместно комюнике, уточни същият източник в момент, когато диалогът между Белград и Прищина е прекъснат от пролетта, предават АФП и БГНЕС.

Преди този разговор двамата ръководители бяха приети поотделно от първия дипломат на ЕС Катрин Аштън.

Целта на тези контакти е да се търси начин за продължаване на разговорите между Сърбия и Косово под егидата на ЕС, заяви в комюнике говорителят на Катрин Аштън.

Диалогът Белград-Прищина започна през пролетта на 2011 г. и доведе до някои споразумения за подобряване на ежедневния живот на населението на Косово.

#Косово #Сърбия #Ивица Дачич #премиер на Сърбия #Хашим Тачи #премиер на Косово #Катрин Аштън #ЕС #Томислав Николич #Президент на Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници