Младенов обеща коледна добавка към най-ниските пенсии при излишък в НОИ

Младенов обеща коледна добавка към най-ниските пенсии при излишък в НОИ
При излишък в бюджета на НОИ ще има коледна добавка към най-ниските пенсии, обеща социалният министър Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При излишък в бюджета на НОИ ще има коледна добавка към най-ниските пенсии, обеща социалният министър Тотю Младенов.

По думите му дали има такава възможност, ще стане ясно през ноември, когато ще бъдат готови разчетите за изпълнението на бюджета на НОИ за 2011 г., предаде БГНЕС.

86% от всички пенсии ще бъдат увеличени с 9,8% от 1 април, припомни още Тотю Младенов. Също с толкова ще бъдат увеличени и пенсиите извън тези за старост - вдовишки добавки и инвалидни пенсии.

„86% процента от всички пенсии, които се получават в страната, т.е. 2 200 000 пенсионери ще получат увеличение“, повтори социалният министър.

Той уточни, че 9,6% от БВП през 2013 г. ще бъдат отделени за пенсии, докато през 2012 г. се очаква този процент да е около 9,3 %.

„В социалното осигуряване има един принцип – според приноса на човек в осигурителната система се определя размерът на неговата пенсия. Когато се увеличават пенсиите, трябва да са с еднакъв размер, защото иначе няма да има мотив хората да се осигуряват“, отбеляза Тотю Младенов.

По думите му правителството е трябвало да проведе пенсионната реформа, за да бъде честно пред пенсионерите и хората, на които им предстои да се пенсионират.

Той посочи, че подкрепя данъчните облекчения и допълнителните социални услуги за майките.

„От Министерството на труда и социалната политика в последните три години сме разкрили 133 допълнителни социални услуги за над 8500 деца в цялата страна - дневни центрове, услуги за над 32 млн. лв.“, уточни министърът.

Той посочи и проекта на министерството за създаването на 70 общностни центрове, които ще заработят от април догодина за деца от 0 до 7 години, за има къде майките да си оставят децата, когато са на работа.

„Бих казал на майките, които ще протестират в понеделник, че трябва да дискутираме дали трябва да оставяме 410 дни платено майчинство. В момента в Европа има дебат дали да стане от 14 на 20 седмици“, каза Тотю Младенов.

#Тотю Младенов #министър на труда #пенсии #коледни добавки #майчинство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"