Гражданите и кметът на Харманли не искат да приютяват сирийски бежанци

Гражданите и кметът на Харманли не искат да приютяват сирийски бежанци
Според прогнозите на Върховния комисариат за бежанците на ООН броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на Харманли Михаил Лисков и жители на града не приемат решението на правителството да построи бежански лагер в града.

В сряда правителството отпусна 200 000 лв. за временен приемателен център в Харманли, в който могат да бъдат настанени бежанци от Сирия.

Според плана лагерът ще се помещава в казармите на Харманли и ще има капацитет за 1000 души.

„Разберете, град Харманли от 6 февруари (наводнението в село Бисер – бел. ред.) непрекъснато е на нокти. Сега след водната вълна идва и една бежанска вълна. Че ние не можем да се оправим с 10-20 мотористи тук, пък с 1000 бежанци не знам каква сила трябва да ги охранява“, каза кметът Михаил Лисков пред bTV.

Според областния управител на Хасково Ирена Узунова обаче страховете на хората са напразни.

„Моите оптимистични прогнози са, че ние за 1 месец ще имаме готов терен. Подчертавам - не дай си Боже да трябва да го ползваме“, коментира Ирена Узунова.

Бежанският център в Харманли ще заработи само при голяма бежанска вълна. Приема се, че криза може да има само ако 500 чужденци едновременно нелегално преминат границата на България. Засега най-големите заловени групи по българо-турската граница са от 15-20 души.

В момента около 200 сирийци са настанени в различните центрове за бежанци в България.

Властите в страната твърдят, че следят внимателно ситуацията с бежанците от Сирия, но дават разнопосочни сигнали за развитието й.

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има „сериозна опасност“ от бежанска вълна към България, а външният министър Николай Младенов успокои, че няма опасност от „огромна бежанска вълна от Сирия към България“.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък наскоро изнесе данни, че миграционният поток към България е засилен с 50% в последните два месеца заради наплив на сирийци.

Според прогнозите на Върховния комисариат за бежанците на ООН броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината. Според различни оценки в Турция в момента има повече от 100 000 бежанци.

#Харманли #Михаил Лисков #кмет на Харманли #Ирена Узунова #областен управител на Хасково #бежанци #Сирия #Турция #Росен Плевнелиев #Президент на България #Николай Младенов #министър на външните работи #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници