Московски: Няма да ликвидираме БДЖ!

Московски: Няма да ликвидираме БДЖ!
„Държавата няма да налива пари в БДЖ, без да види реални реформи", подчерта министърът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да спре да се спекулира с темата, че искаме да ликвидираме БДЖ и да го продадем за жълти стотинки, това не е истина.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в интервю за Нова телевизия в четвъртък вечер.

„Не е истина това, че обща цел е БДЖ да се доведе до фалит и да се продаде после евтино. Технически дружеството е във фалит от гледна точка на финансовото му състояние“, коментира той.

Днес в 11.00 ще се проведе нова среща между синдикатите, ръководството на БДЖ и транспортното министерство.

„На среща със синдикатите днес има голяма доза шанс да се договорят, но няма да отстъпим от мерките, които смятаме, че ще извадят дружеството от състоянието, в което е. Категорично отпада вариантът с допълнителните 40 млн. от подписаното споразумение със синдикатите от бившия транспортен министър Александър Цветков. Това не е изпълнимо и няма да стане“, категоричен е Московски.

„Държавата няма да налива пари в БДЖ, без да види реални реформи“, подчерта министърът.

На въпрос, ако днес не се разберат със синдикатите, утре ще има ли БДЖ, Московски отговори, че това е доста абстрактно.

„Влаковете все пак вървят, защото има държавна субсидия. Моментът, в който всички влакове в страната спрат, е моментът, в който кредиторите влязат в процедура на изискуемост на техните кредити и тогава идват и запорират активите“, обясни той.

Министърът коментира и бонусите в БДЖ, като уточни, че те зависят от това как служителите си изпълняват задълженията.

„Тези, които работят по-качествено и съвестно, ще получават повече. Идеята е създаване на фонд, съставен от вътрешно преразпределение на тези допълнителни социални ангажименти, които си имат към синдикатите, тоест да не се дават парите пропорционално на всички, а да се дават спрямо заслугите на хората. Затова се предвижда от средата на следващата година да влезе такава бонусна система, изработена от БДЖ и от синдикатите“, подчерта Московски.

Министърът обяви още, че са успели да намалят наполовина сумата от 24 милиона евро, които БДЖ дължи за германските мотриси.

Междувременно от министерството прогнозираха, че стачката ще спре съвсем скоро. По думите на заместник транспортния министър тя не е от полза на никого.

#БДЖ #Министър на транспорта #информационните технологии и съобщенията #Ивайло Московски #стачка #синдикати #мотриси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"