Добрев отнема концесия за проучване на нефт, Трайков заплашен от прокурор

Добрев отнема концесия за проучване на нефт, Трайков заплашен от прокурор
Възможно е и компанията, и Трайков да бъдат дадени на прокуратурата, стана ясно от думите на Добрев. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Фирмата, която е получила лиценз от предишния министър на икономиката Трайчо Трайков за проучване на нефт и газ в Черно море, ще бъде отрязана от концесията, заяви енергийният министър Делян Добрев.

Възможно е и компанията, и Трайков да бъдат дадени на прокуратурата, стана ясно от думите на Добрев пред ТВ7 в петък.

Конкурсът за разрешително за проучване за нефт и газ в най-южната част на Черно море – блок „Силистар", приключи миналия януари и Министерският съвет го предостави на компанията „Ледербел БГ".

Тя е съсобственост на шефа на консултантската фирма „Фронтиер" Красимир Георгиев, за когото се твърди, че е близък на енергийния министър от кабинета „Станишев" Румен Овчаров.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов разпореди на финансовия министър Симеон Дянков Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за седмица да извърши проверка на процедурата, с която е дадено  разрешителното.

„Този казус наистина е притеснителен, защото в Закона за подземните богатства пише, че права за проучване се дават на фирми с опит и финансови възможности. Тази фирма няма нито едното, нито другото. Има само 5000 лева капитал и 1000 лева в банковата сметка, а в същото време се ангажира да направи проучване, което струва 200-300 млн. евро. Това няма как да стане с 5000 лева капитал", заяви Добрев.

От друга страна, изтъкна той, спечелилата фирма няма какъвто и да било опит в проучването на подземни богатства, още по-малко за нефт, което е още по-сложно и скъпо.

„Предните 3 години тя няма нито един лев оборот, а в предмета на дейност е записано – консултантски услуги", добави министърът.

Той направи паралел с концесията на блок „Хан Аспарух” в Черно море, където спечелилите компании – ОМВ, „Тотал" и „Репсол", са платили на държавата 40 млн. евро бонус.

„Освен това се ангажираха с работна програма за над 1 млрд. лева, които вероятно ще станат 1 млрд. евро, те имат и капацитета, и опита, световно доказали са се", каза още Добрев.

„Затова е много жалко и притеснително, че процедурата за блок „Силистар" е разиграна по този начин. Ще търся начин, с който да прекратя този конкурс и да стартирам нов, открит, за да привлечем големите световни компании и да почне реално проучване, а не да поставяме под риск енергийната сигурност на страната", добави той.

Министърът съобщи, че АДФИ ще излезе със заключения още в петък и докладът ще бъде публикуван на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката.

„Ако АДФИ намери доказателства за даване на тази процедура на прокуратурата, аз не бих се поколебал и за секунда. Има компетентни органи, които да разследват кой и как е направил така, че фирма без опит да спечели", категоричен бе Добрев.

На въпрос дали това означава, че трябва да се търси отговорност и от предшественика му Трайчо Трайков, той отговори:

„Не искам да вменявам вина на който и да е, АДФИ ще се произнесе, но тази компания е трябвало да бъде отстранена и да се направи достатъчно прозрачна процедура, да дойдат големите компании, които да платят предварително на държавата. Защото сега тя може само да продаде тези права на друг, а ако реши сама да прави проучване, може да застраши екологията в района и затова местните кметове с право протестират".

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Трайчо Трайков #Черно море #нефт #газ #Красимир Георгиев #Румен Овчаров #Бойко Борисов #премиер #Симеон Дянков #Министър на финансите #Агенцията за държавна финансова инспекция #АДФИ #Закона за подземните богатства #ОМВ #Тотал #Репсол #Министерството на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"