Протест прекрати конференцията за Людмила Живкова в СУ

Протест прекрати конференцията за Людмила Живкова в СУ
Граждани протестираха срещу провеждането на форума, който целял реабилитация на комунизма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Объркване и хаос в Софийския университет „Св. Кл. Охридски" предизвика посветена на дейността на Людмила Живкова научна конференция, която от научно събиране се превърна в повод за протест.

Преди началото на конференцията в конферентната зала на СУ влезе група от около 40 души, които протестираха против провеждането на такава конференция на територията на Алма Матер, предаде БГНЕС.

Основен довод на протестиращите беше, че Людмила Живкова няма реална научна дейност, която да бъде разисквана и че СУ е най-погрешното място за провеждане на конференция, обвързана с тоталитарния режим в България.

Людмила Живкова е дъщеря на комунистическия диктатор Тодор Живков (1956 – 10 ноември 1989).

По време на неговото управление тя има неограничена власт. От 1979 до 1981 г. е член на Политбюро на ЦК на БКП, а от 1975 до 1981 г. – председател на Комитета за култура. Между 1976 и 1981 година е народен представител.

Людмила Живкова завършва история в Софийския университет, история на изкуството в Москва и специализира в Оксфорд.

„Примитивна реакция" и опит да се забрани на историците да се занимават с онова, което им е професия. Така ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев определи предишния ден декларацията на Синята коалиция, която поиска да бъде отменена предстоящата в Алма Матер конференция по повод 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова.

„Самата Людмила Живкова е много противоречива личност. Не съм изпитвал някаква симпатия към нея, но тази реакция ме удиви. Това е една примитивна реакция, защото да се смята, че конференция за Людмила Живкова, която и приживе не беше особено популярна сред българския народ, наричаха я „принцесата” и не знам си какво си още, да се смята, че тя ще допринесе за някакъв успех на БСП, това е смешно", каза още проф. Илчев.

#СУ #Людмила Живкова #Алма матер #Тодор Живков #БКП #БСП #Москва #Оксфорд #Синята коалиция #проф. Иван Илчев #ректор на СУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници