Кунева: Референдумът е безсмислено упражнение

Кунева: Референдумът е безсмислено упражнение
По думите на Кунева „много удобно” в текста не е уточнено дали новият реактор е за „Белене” или за вече съществуващата централа. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Референдумът за АЕЦ „Белене” е едно безсмислено упражнение, защото ГЕРБ така или иначе ще развиват ядрената енергетика, заяви лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева.

„Това става ясно от подписаната и гласувана от тях Национална стратегия 2011, в която се посочва, че производството на атомна електроенергия ще се увеличава по два начина – чрез удължаване живота на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”, и чрез присъединяването на нови мощности”, посочи Кунева в студиото на бТВ.

По думите й „много удобно” в текста не е уточнено дали новият реактор е за „Белене” или за вече съществуващата централа.

Тя уточни, че партията й ще призове поддръжниците си да гласуват „против” на референдума за втора ядрена централа на българска територия.

Бившият еврокомисар подчерта, че проектът „Белене” трябва да приключи с яснота, а чрез общественото допитване се цели това да не стане, тоест по изкуствен начин да се затвори темата.

„Чрез референдума управляващите целят да приключат темата през хората – да подпишем един празен чек без те да носят отговорност. Да се нагърбят хората с този товар. Нали имаше един поръчан доклад на HSBC, защо не го използваха? Излязоха със становище по „Белене” още преди доклада. Защото това е проект много удобен за потъване на милиони”, каза Кунева в коментар на появилите се публикации, че взет преди години от НЕК заем за проекта в размер на 250 млн. лева е бил използван за други цели.

Меглена Кунева е член на Обществения съвет на банката кредитор, но определи като „абсурдни” всякакви твърдения за възможен оказан натиск върху финансови решения на институцията.

„Аз съм член на Обществения съвет. „БНП Париба” е водеща европейска банка и няма как да й се влияе. Заемите не минават през този съвет”, увери лидерът на създадената наскоро политическа формация, която според социолозите набира сила и по всяка вероятност ще влезе в следващия парламент.

Кунева изрази съмнение, повдигнато по-рано и от други опозиционни сили, а именно – че ГЕРБ и БСП „играят заедно” по въпроса за АЕЦ „Белене” и всъщност това не е основен конфликт между двете партии, каквото впечатление се създава.

„ГЕРБ също са „за” проекта, но просто с частни инвеститори”, каза политикът.

Тя направи уточнението, че кабинетът „Борисов” също като социалистите има интерес от провеждането на референдум.

„Защо на третата година се заговори по темата, а допитването се прави на четвъртата година от мандата? Защо не се прави в първата година? Защото се цели да си измият ръцете от отговорността”, смята Кунева.

Тя засегна бегло темата Бюджет 2013 с коментара: „Това е щурав бюджет и щураво управление”.

Кунева подчерта, че това е бюджетът „Борисов”, а не бюджетът „Дянков”, тъй като премиерът казвал на „счетоводителя си” какво да прави, откъде да събира пари и откъде не.

„Затова страната ни е с най-голяма сива икономика в ЕС”, подчерта лидерът на „България на гражданите”.

#Меглена Кунева #България на гражданите #АЕЦ „Белене” #ГЕРБ #АЕЦ „Козлодуй” #НЕК #HSBC #БНП Париба #БСП #Бюджет 2013 #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници