ГДБОП разби огромна престъпна група за детска порнография

ГДБОП разби огромна престъпна група за детска порнография
Иззети са 32 компютърни системи, общо 14 харддиска, 1456 оптични носителя, съдържащи кадри на сексуални гаври с невръстни деца. Снимка: МВР
A A+ A++ A

В операция на ГДБОП за неутрализирането на организирана престъпна група, разпространявала в интернет порнографски материали с деца, са задържани 20 мъже.

Полицейската операция започва в 20.00 ч. във вторник вечерта, съобщи пресслужбата на Министерството на вътрешните работи.

В нея се включват антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост и хазарт“ и техни колеги от регионалните структури на ГДБОП в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Плевен, Сливен, Свищов и в София-област.

По време на акцията са иззети 32 компютърни системи, таблет, общо 14 харддиска – 9 преносими външни, 1 вътрешен и 14 стандартни, 16 флаш памети, един сървър, 3 рутера, 3 Wi-Fi модема.

Сред намереното и иззетото са и 1456 оптични носителя, един МР4 плеър, мобилен телефон и джобен тефтер.

При първоначален оглед на част от тях са открити десетки терабайта клипове със средна продължителност около 50 минути, показващи изключително отблъскващи сексуални гаври с деца на възраст между две и единадесет години.

Открити са и видеоклипове, създадени чрез онлайн комуникатора „Скайп“, в които малките деца са принуждавани да изпълняват сексуалните перверзни желания на възрастните мъже.

Арестуваните мъже са на възраст от 20 до 40 години и на всички е наложена мярка „задържане под стража“ за 24 часа.

Сред задържаните е и Юлиан Велчев, който е преподавател в Катедра „Радиотехнологии“ на ТУ–София.

„Лицата в момента са задържани. Предстои да бъдат приведени при колегите от досъдебно производство, където да им бъдат повдигнати обвинения за притежание и разпространение на материали, съдържащи детска порнография, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години. Тези лица се наблюдават от началото на септември“, заяви пред БНР Явор Колев, началник на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП.

Тепърва ще бъде установено дали сред файловете има и такива с български деца.

Видеоматериал от акцията можете да видите тук.

#Министерство на вътрешните работи #МВР #ГДБОП #детска порнография #престъпна група

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »