Лихвите по депозити ще се декларират

Лихвите по депозити ще се декларират
Въвеждането на данъка бе одобрено в четвъртък на първо четене в ресорната парламентарна комисия единствено с гласовете на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Много българи ще трябва да обявят в данъчните си декларации парите от лихви по депозити въпреки уверенията на Министерството на финансите, че те няма да се декларират.

В четвъртък стана ясно, че задължение за декларирането им ще има за всички българи, които получават доходи извън възнагражденията си по трудово правоотношение, обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от в. „Сега“.

Въвеждането на данъка бе одобрено в четвъртък на първо четене в ресорната парламентарна комисия единствено с гласовете на ГЕРБ.

Според Менда Стоянова логиката на подаване на декларация върху получени доходи извън трудовите е те да бъдат изравнени на годишна основа.

По тази причина според Стоянова в декларацията няма как да не фигурира и доходът от лихви.

Досега финансовото министерство обясняваше, че данъкът върху лихвите е окончателен и банките ще го удържат при всяко начисляване и ще превеждат парите накуп в НАП, за да опазят банковата тайна за наличности по сметките.

Опасенията са, че при деклариране на дохода от лихвите данъчните ще могат да се ориентират косвено и за размера на депозитите.

#Министерството на финансите #лихви по депозити #Менда Стоянова #ГЕРБ #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »