Ромпой иска всички 27 евро лидери да приемат Нобела за мир

Ромпой иска всички 27 евро лидери да приемат Нобела за мир
Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой (л) и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу (д). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изрази надежда, че лидерите на всички 27 членки на ЕС ще посетят Осло, за да получат съвместно Нобеловата награда за мир.

„Надявам се, че всички държавни глави и правителствени ръководители ще имат възможността да се присъединят към празненствата в Осло през декември, за да отбележим това радостно събитие заедно", заяви Ромпой в началото на срещата на върха, която се провежда в четвъртък в Брюксел.

Белгиецът публикува съобщението си в „Туитър", секунди след като германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд влязоха в залата, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В края на миналата работна седмица Нобеловият комитет обяви, че ще награди Евросъюза за неговия принос към мира на континента след края на Втората световна война.

Решението обаче бе посрещнато с еднакво силни похвали и подигравки.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в сряда съобщи, че призът ще бъде приет от него, ръководителя на Комисията Жозе Мануел Барозу и Ромпой.

„Ще отидем заедно, тримата", обясни той пред репортери в Париж.

Кой ще изнесе благодарствената реч обаче остава загадка. Все още не е ясно и за какво ще бъде похарчена паричната награда.

#Херман Ван Ромпой #Европейския съвет #ЕС #Осло #Брюксел #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Франсоа Оланд #Президент на Франция #Втората световна война #Мартин Шулц #Жозе Мануел Барозу #Европейския парламент #Европейската комисия #Париж #Нобеловата награда за мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"