Добрев уволни шефа на „Трафоелектроинвест“ заради „Белене“

Добрев уволни шефа на „Трафоелектроинвест“ заради „Белене“
Делян Добрев благодари на Синята коалиция , които в четвъртък разпространиха писмото, за това, че са алармирали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вече съм разпоредил управителят на предприятие „Трафоелектроинвест“ Марин Ангелов да бъде уволнен и това ще стане още днес, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Като причина за внезапното уволнение министърът посочи писмото, което Ангелов е подписал до кмета на Свищов за изграждане на високоволтова линия за осигуряване връзка на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадка АЕЦ „Белене“.

Делян Добрев благодари на Синята коалиция , които в четвъртък разпространиха писмото, за това, че са алармирали.

По-рано през деня сините народни представители обявиха, че строителството на АЕЦ „Белене“ продължава въпреки решението на кабинета от март да замрази проекта, като се позоваха на писмото до кмета на Свищов.

Съпредседателят на десния съюз Мартин Димитров и колегата му Иван Иванов представиха писмо от шефа на НЕК до кмета на Свищов Станислав Благов за изграждане на далекопровод, който да свърже „бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ „Белене", с енергийната система на България".

Писмото е изпратено на 8 октомври 2012 г. от Националната електрическа компания (НЕК) и засяга изграждането на далекопровод 400 киловолта.

Министърът е получил копие от писмото от НЕК и дори го определи като „саботаж срещу българското правителство".

Твърдението на Синята коалиция пък за тайна договорка между ГЕРБ и БСП за строителството на АЕЦ определи като „абсурдно и безумно".

„Явно има хора в енергетиката, които се опитват да саботират решенията на правителството и зад гърба на своите ръководители, се опитват да прокарат други интереси. Тези хора ще бъдат открити, ние ще бъдем безкомпромисни към всеки един, който си позволи по този начин самосиндикално да извършва действия, които са в противовес с политиката на правителството", категоричен бе министърът.

До края на деня в понеделник ще завърши и проверката за останалите участници в тази „инициатива", както я нарече Добрев.

„И съответно тези хора ще бъдат уволнени по същия начин, по който днес съм разпоредил уволнението на г-н Марин Ангелов", заяви той.

Енергийният министър подчерта, че ще бъдат разпитани тримата, които също са се подписали на това писмо.

По думите му и премиерът Бойко Борисов е бил категоричен, че „ние трябва да сме безкомпромисни към всеки един участвал към тази завера".

Министърът е склонен да вярва, че за това писмо не знае нито директорът на НЕК, нито този на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Доказателството му за това е, че говорил и с двамата и те му заявили категорично и декларирали, че „това писмо е станало без тяхното знание".

Те обаче също ще бъдат уволнени, „ако се докаже, че са били съпричастни към това действие", категоричен е Добрев.

Министърът на енергетиката е категоричен, че референдумът не е проформа и въпросът трябва да бъде съобразен с Конституцията на страната.

#Свищов #Марин Ангелов #Трафоелектроинвест #АЕЦ „Белене“ #Синята коалиция #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници