„Сините“ обвиниха ректора на СУ в комунистическа пропаганда

„Сините“ обвиниха ректора на СУ в комунистическа пропаганда
В средата с червената тога: Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конференцията по повод рождението на Людмила Живкова, която Софийският университет организира, е опит комунистическият режим да бъде реабилитиран, заявиха от Синята коалиция.

Това те направиха само ден след като предложиха финансова санкция за всеки, който се опитва да отрече престъпния характер на тоталитарното управление в България, предаде Дарик радио.

В Народното събрание сините депутати поискаха форумът да бъде отменен и да се потърси сметка от ректора на Алма матер проф. Иван Илчев за това, че се опитва „да използва Софийския университет за политическа пропаганда“.

„Депутатите от Синята коалиция са възмутени от опитите на ректора проф. Иван Илчев да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП. Категорично сме срещу фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от Българската комунистическа партия. Тъй наречената научна конференция, която университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света“, каза от парламентарната трибуна Веселин Методиев от ДСБ.

„Мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, започната впрочем от премиера Борисов. Питаме БСП: къде в програмата на партията на европейските социалисти се съдържа текст, с който се реабилитират комунистическите режими в Източна Европа? През 2000 г. Народното събрание прие закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. В този смисъл комунистическото честване на Софийския университет е и незаконно, и антиевропейско“, добави народният представител.

От Синята коалиция настояват още Академичният съвет на университета да отмени честването, а министърът на образованието да потърси обяснение от ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ и да обяви своята лична позиция по въпроса.

#Людмила Живкова #Тодор Живков #комунизъм #Синята коалиция #Софийският университет #СУ #проф. Иван Илчев #България #ГЕРБ #ДСБ #БСП #БКП #Европа #СУ „Св. Климент Охридски" #Веселин Методиев #Алма матер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"