Найденов отложи касовите апарати за рибарите

Найденов отложи касовите апарати за рибарите
Рибарите с малки лодки получават още една година отлагателен срок, за да се регистрират като търговци. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отлагат се касовите апарати за стотици рибари, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на посещение в Бургас.

Рибарите с малки лодки получават още една година отлагателен срок, за да се регистрират като търговци. За тях това ще е задължително от 2014 година. След този период те ще работят и с касови апарати, обясни Найденов.

Той уточни, че отлагателната клауза не засяга тези, които черпят от квотата за калкан, собствениците на големи плавателни съдове и хората, които се занимават с промишлен риболов. Те ще са задължени да направят такава регистрация от началото на 2013 г.

Решението е взето късно в сряда на среща на земеделския министър, кмета на Бургас Димитър Николов, директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов и рибарската общност в Бургас.

„Имаше много голямо напрежение във връзка с Европейския регламент за това всички, които се занимават с риболов, независимо дали имат една лодка или флотилия, да бъдат регистрирани като търговци и съответно да бъде определена финансова тежест и бреме за тези, които са малки. В България така е структурирана рибарската общност, че малко са големите, които се занимават с промишлен улов, и много са малките. Така ще ги освободим поне още за една година от тази тежест и те няма да бъдат длъжни да го направят от началото на 2013 г., каквото беше изискването. Така ще им разрешим да съвпадне този ангажимент с началото на новия програмен период от 2014 г. Обсъдихме го, приеха го категорично", обясни Найденов, цитиран от информационна агенция „Фокус".

По думите на шефа на ИАРА Драгомир Господинов от отлагателния режим с една година ще се възползват около 2000 рибари в цялата страна.

Министър Найденов пристигна в Бургас, за да огледа подходяща сграда за преместването на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури от София.

Той избра помещенията на бившето Параходство български морски флот. Сградата се намира срещу администрацията на пристанището и има удобен паркинг. Така Найденов мотивира избора си.

За ремонта на сградата, в която може да работят между 80 и 100 души персонал, и за оборудването й ще са необходими около един милион лева.

За тази година подобна сума не е заложена в бюджета. От идната година обаче парите ще бъдат предвидени и ще бъде направен ремонт на помещенията.

На 23 май правителството реши да премести Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.

Преместването ще улесни достъпа на потребителите, които основно са от региона, до услугите на агенцията, пише в мотивите на кабинета.

Освен това ще се подобри управлението на средствата по Оперативна програма „Рибарство" и ще се ускори разработването и изпълнението на проекти за инвестиции в сектора.

Преместването ще помогне и да започнат нови производства, регистрация на търговски марки и купуване и ремонт на риболовни уреди, аргументираха се още от правителството.

#Димитър Николов #Бургас #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #кмет на Бургас #Драгомир Господинов #Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури #ИАРА #България #рибари #касови апарати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »