Кражба на тръби едва не взриви болница и цял квартал

Кражба на тръби едва не взриви болница и цял квартал
По график лекарите е трябвало да оперират осем души, за радост са успели да пренасочат спешните случаи към други болници. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Кражба на 24 метра медни тръби, които снабдяват столичната Пета градска болница с кислород под високо налягане, за малко не предизвика взрив в болничното заведение.

Заради кржабата операциите в болницата са били прекратени за цяло денонощи, а пациентите в реанимация е трябвало да бъдат обдишвани на ръка, съобщи Би Ти Ви.

Кражбата станала във вторник около 20.00 часа от малка шахта, откъдето са отрязани първите метри от тръбите. Секунди след това в болницата се чул гръм, но защитната система се включила и общото количество от 5 тона кислород не са се взривили.

„Но първото пресичане на тръбата е било най-рисково, тъй като може да доведе до такава експлозия, че квартал „Банишора" нямаше да го има", каза икономическият директор на болницата д-р Димитър Бунов.

По думите му доставчиците на диазотен оксид, известен като райски газ, и кислород веднага са реагирали и са доставили бутилки, които могат да захранят болницата в рамките на 24 часа.

По график лекарите е трябвало да оперират осем души, за радост са успели да пренасочат спешните случаи към други болници.

Временно били доставени и кислородни бутилки, но употребата им не е желателна.

„Удар при невнимание, падане на предмет върху тях може да доведе до фатални последици. Кислородът е един от опасните газове, който не се допуска до затворени помещения", обясни д-р Бунов.

Пълната смяна на медните тръби е приключила късно снощи. Според майсторите откраднатото струва не повече от 700 лева.

#тръби #кражба #болница #квартал #взрив #пациенти #операции #„Банишора" #кислород #газове #бутилки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"