Продължава разпродажбата на ОЦК – Кърджали

Продължава разпродажбата на ОЦК – Кърджали
Преди 10-ина дни група металурзи от ОЦК се завърнаха от участие в последното заседание на комисията по труда и социалната политика в парламента и изразиха силно разочарование от отношението на депутатите от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Общо шест са обявените за четвъртък процедури по публичната продан на активи на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали, които стартират в местната Съдебна палата.

С парите от продажбите на ипотекирания изцяло металургичен завод кредиторът Първа инвестиционна банка (ПИБ) трябва да си върне близо 5.5 млн. лева, които няма да покрият дълговете на собственика Валентин Захариев към институцията, информира БГНЕС.

Такъв е общият размер на обявените първоначални цени на 40 промишлени сгради, 67 движими имущества и етаж, в който се помещава редакцията на регионален всекидневник.

На първия търг кандидатите ще могат да наддават за недвижим имот с площ на парцела 45 000 кв. м с пет промишлени сгради върху него при първоначална цена малко над 1.5 млн. лева. Продажбата е по иск на фирма „Интерлийз“ ЕАД.

На втория търг ще се продават 35 помещения от заводските цехове с обща начална цена в размер на близо 1.5 млн. лева. Искът е от ПИБ.

Останалите три продажби са на 67 движими имущества на обща стойност малко над 2 млн. лева, сред които са компресори, цистерни, помпи, стругове, кранове, локомотив и принтери. Така общата сума на търгуваните части на закъсалото предприятие става 5 076 588 лв.

Продават се и офисите на редакцията на най-стария вестник в Кърджали „Нов живот“, които се намират на последния етаж в сграда в градския център.

Първоначалната цена на 12-те стаи, сервизния възел и дългия коридор е близо 400 хил. лева, а публичната продан е по изпълнителния лист на софийската фирма „Брентаг България“ ЕООД.

На 14 септември се състоя първият търг, на който за минути цинковият завод премина в ръцете на „Хармони 2012“ срещу 8.6 млн. лева, а дни по-късно и преди изтичането на седемдневния срок офшорното дружество внесе парите по специалната сметка.

За тази „Хармони 2012“ се твърди, че е свързана с ПИБ, като преди дни нейни представители се срещнаха в Кърджали с областния управител Иванка Таушанова и декларираха готовност до месец да обявят срока за рестарта на цинковото производство.

#„Хармони 2012“ #търг #Първа инвестиционна банка #ПИБ #разпродажба #активи #Кърджали #ОЦК #Оловно-цинковия комбинат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"