КС отмени проверките на имуществото от 15 години назад

КС отмени проверките на имуществото от 15 години назад
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Конституционният съд (КС) отмени текста в Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, според който проверката на комисията обхваща период от 15 години назад, считано от датата на започването й, съобщиха от съда.

КС отменя и възможността граждани да подават сигнали към Комисията за отнемане на имуществото.

За противоконституционна е обявена и частта от закона, в която е записано, че една от целите му е да „да се възстанови чувството на справедливост в гражданите".

Освен това е отменен и текстът, който предвижда проверка да се прави и въз основа на административно нарушение.

Така в закона остават разпоредбите, според които конфискацията ще бъде възможна и без влязла в сила присъда.

Доходи, които надвишават 150 хил. лева, ще са повод за започване на проверка от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Човек, на когото е наложен запор и конфискация на имуществото му, ще има един месец, в който да отправи възражения и да представя доказателства пред комисията, че е невинен.

Законът за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата беше внесен от 59 депутати от опозицията в КС, а с него народните представители искаха обявяване на целия закон за противоречащ на Конституцията и на международните договори, по които България е страна.

С приемането на закона управляващите се надяваха да убедят Брюксел, че противодействат на организираната престъпност, както и че изпълняват условията за членство в Шенген.

При окончателното му приемане от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов обяви, че благодари на депутатите от ГЕРБ, „че оставиха правителството на власт."

Още тогава депутатите от ДПС и БСП се заканиха, че ще вкарат закона в КС, като сред най-яростните противници на проекта беше депутатът от БСП Мая Манолова.

Според нея „законът ще се пусне в действие преди изборите и ще бъде насочен срещу тези, които са неудобни на властта, включително и тези от бизнеса, които заявяват подкрепа на други политически сили, различни от ГЕРБ", коментира преди вереме Манолова.

#Конституционен съд #Мая Манолова #проверки #БСП #ДПС #ГЕРБ #министър-председател #Бойко Борисов #Брюксел #международни договори #ЕС #Европейски съюз #Конституция #противоконституционност #Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество #имущество #присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »