ЕС предлага на САЩ и Русия петролно ембарго на Иран

ЕС предлага на САЩ и Русия петролно ембарго на Иран
Снимка: energetika-bg.com
A A+ A++ A

Страните от ЕС ще предложат на други „големи страни“ налагането на съвместно ембарго върху петролния износ на Иран, според еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

„Има консенсус в Европейския съюз за въвеждането на ембарго на закупуването на петрол от Иран“, съобщи Йотингер, цитиран от „Ройтерс“.

Според него обаче договор по налагане на ембарго на иранския петрол трябва да обедини не само страните от ЕС, а и други световни сили като САЩ и Русия, поради което Съюзът ще отнесе предложението си и към тях.

Преди дни Иран предупреди, че потенциално ембарго върху износа на ирански петрол от страна на Европейския съюз ще има твърде сериозни последици за цените на черното злато и световната икономика.

Ако Западът въведе ембарго върху износа на ирански петрол, то цените за барел ще скочат до 250 долара, заяви в неделя говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст.

„Веднага след като въпросът бъде подет сериозно, цената на петрола ще превиши 250 долара за барел“, каза той, цитиран от „Ройтерс“.

Миналата седмица ЕС въведе нови санкции срещу Техеран, но не успя да съгласува въвеждането на забрана за внос на ирански петрол.

Междувременно Сенатът на САЩ одобри наказателни мерки срещу финансови институции, които правят бизнес с централната банка на Иран, тьй като тя прибира плащанията за 2.6 милиона барела петрол, изнасяни от Иран всеки ден. Мярката трябва да бъде одобрена и от долната камара на Конгреса, за да влезе в сила.

Иран е петият най-голям износител на петрол в света. Освен заради традиционния въпрос по отношение на целите на ядрената му програма отношенията на Иран със Запада се обтегнаха още повече, след като преди няколко дни тълпа студенти щурмува британското посолство в Техеран.

#Гюнтер Йотингер #ембарго #Европейски съюз #САЩ #ЕС #цена на петрола #износ на петрол #петрол #Техеран #Иран #еврокомисар по енергетиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"