Повече вода срещу затлъстяването и умората при учениците

Повече вода срещу затлъстяването и умората при учениците
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Над 25% от българските учениците са с наднормено тегло, причините за което са ниска двигателна активност и неправилно хранене, като част от това е недостатъчният прием на вода, алармираха от Националния воден съвет (НВС).

Специалистите потвърдиха, че ако децата не пият достатъчно вода, това може да повлияе освен на здравославното им състояние, но и на умствените им способности и ефективността на учебния процес, съобщи БНТ.

На всеки 1000 деца 93 са с отклонения в здравословното състояние, а водещо място заема проблемът със затлъстяването, от което страдат над 12 хиляди ученици.

Българските ученици пият малко вода, а предпочитат сладките и газирани напитки, алармираха експерти и представители на министерствата на образованието и здравеопазването.

Децата са особено чувствителни към липсата на вода, казаха още специалистите, тъй като при тях обезводняването настъпва много бързо, а с това и умората, главоболието, намалената памет.

Учениците трябва да знаят също, че жаждата се появява едва след като вече е настъпило обезводняването.

Децата трябва да пият дори повече вода от възрастните, казаха експертите, защото за процеса на делене на клетката се използва много вода.

Например дете, което е 20 кг трябва да изпива 1.4 литра вода.

Според изследване за консумацията на минерална вода обаче стойностите са много по-ниски, каза проф. Донка Байкова от НВС. Децата приемат около 570-580 милилитра и то при по-големите.

Трябва да се пият по поне шест-осем чаши вода и течности на ден, като водата трябва да е със стайна температура и да се пие на малки глътки.

Най-добри за децата са чешмяната и трапезната вода с ниска минерализация, съветват учените.

В сряда стартира програмата на НВС „Вода в голямото междучасие", насочена към българските училища.

#вода #ученици #затлъстяване #умора #програма #минерална вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"