Турция подкрепи призива на Брахими за временно примирие в Сирия

Турция подкрепи призива на Брахими за временно примирие в Сирия
Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че обявяването на примирие по време на празника „ще бъде полезно“. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Турция подкрепи плана на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими за това да бъде обявено примирие по време на предстоящия празник Курбан Байрам.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че обявяването на примирие по време на празника „ще бъде полезно“, предаде АФП, на която се позова Иинформационна агенция „Фокус“.

Брахими предложи примирието да трае четири дни и по време на него да се намери път за започването на политически процес.

Планът на международния пратеник получи и подкрепата и на Иран.

Инициативата на Брахими беше подкрепена и от опозиционния Сирийски национален съвет, който обаче не представлява десетките групировки, борещи се с президента Башар ал-Асад.

Междувременно пък стана ясно, че бунтовници са  свалили хеликоптер на сирийската армия в ключов район в Северозападна Сирия, в околностите на Маарет ал Нуман, близо до Бсидах.

Маарет ал Нуман е стратегически разположен в северозападната провинция Идлиб и е под бунтовнически контрол от миналата седмица. Градът се намира между Дамаск и втория по големина град в Сирия Алепо.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

#празник #представител на ООН и Арабската лига #Лахдар Брахим #ООН #Арабска лига #Дамаск #Курбан байрам #бунтовници #Сирия #Арабска пролет #Башар ал-Асад #президент на Сирия #мир #Турция #министър на външните работи на Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници