Джон Дали е обявил оставката си устно пред Барозу 

Джон Дали е обявил оставката си устно пред Барозу 
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Комисарят по здравеопазването Джон Дали е обявил оставката си устно пред председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, съобщи говорител на комисията, като добави, че писмено заявление за оставката няма и не е нужно.

На брифинг в Брюксел говорителката на Барозу Пия Хансен отрече малтийският комисар да е бил принуден да напусне поста си, информира БНР.

Специално изявление за разследването на лобисткия скандал около Дали направи и директорът на службата за измами ОЛАФ Джовани Кеслер.

В ОЛАФ имат безспорни доказателства, че Джон Дали е знаел, че близък до него бизнесмен иска огромна сума от една тютюнева компания, като обещава промяна на решение на Европейската комисия.

Това според Джовани Кеслер е основният проблем и по думите му, след като Дали е знаел за този опит за търговия с влияние, той е трябвало да вземе мерки да го прекрати. Това обаче така и не е станало в рамките на петмесечното разследване.

По време на него от ОЛАФ са използвали всички законово допустими средства и методи, каза още директорът на организацията, без да споменава конкретно подслушване или следене.

Установени са били обаче поне две срещи с представители на тютюневата индустрия, уредени от въпросния малтийски лобист.

От ОЛАФ са изследвали и опцията Джон Дали да е жертва на манипулация или да му е бил поставен капан от заинтересовани бизнес среди.

Джовани Кеслер обаче подчерта, че заключенията от разследването са ясни, дори и да не е участвал пряко в схемата, Дали е знаел и не се е противопоставил.

#Джон Дали #еврокомисар #здравеопазване #оставка ОЛАФ #тютюневи изделия #тютюн за дъвчене #Малта #Жозе Барозу #ЕК #ЕС #Европейска комисия #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници