Ферма за биволи, финансирана от САПАРД, бедства вече месец

Ферма за биволи, финансирана от САПАРД, бедства вече месец
В началото стадото е наброявало 330 биволи. Сега животните са едва 74 и вече втори месец гладуват, разказа работникът във фермата Неделчо Николов. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Една от най-големите ферми за биволи в България – тази край силистренското село Ситово, е в бедствено положение повече от месец.

Фермата е създадена през 2006 г. с финансиране по предприсъединителната програма САПАРД с инвестиция за 2 млн. лв. и е собственост на холдинга, който притежава и най-голямото месопреработващо предприятие в страната.

Само преди дни предприятието беше санкционирано за съхранение на над 4 тона негодно месо.

„В началото стадото е наброявало 330 биволи. Сега животните са едва 74 и вече втори месец гладуват“, разказа работникът във фермата Неделчо Николов пред БНР.

Той се оплака, че животните гладуват и вече почти не дават мляко, а работниците не са получавали заплати от юни.

За последните две седмици от глад са умрели пет малки. Засега възрастните оцеляват с паша, но идва зима и ако не бъде доставен фураж, ситуацията ще стане бедствена, твърди ветеринарният лекар Димитър Иванов.

„Няма фураж, окаяно положение и умират малките, особено отбитите животни, а вече почва да става фрапиращ моментът, че оттук нататък не мога да кажа колко ще умрат. Умират от глад, болно ми е. Като управител не знам какво да правя. Не мога да намеря хора, не мога да намеря персонал, след като не им се плаща“, допълни Димитър Иванов.

От холдинга, собственик на фермата, засега отказват коментар. Ако обаче проблемът не бъде решен своевременно и се наложи животните да бъдат ликвидирани, собствениците ще трябва да възстановяват парите за инвестицията в троен размер.

#САПАРД #ферма #фураж #Силистра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"