Всеки учебник ще има електронен вариант

Всеки учебник ще има електронен вариант
Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова отговаря за ресор „Средно образование“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В новия Закон за предучилищното и училищното образование е заложено да има печатно издание на учебниците с електронен вариант, за да може всеки ученик да има достъп до образование, съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Според Дамянова не всички деца в България, „за съжаление“, каза тя, разполагат с компютър вкъщи, на който могат да ползват учебника си, предаде БТА.

Законопроектът, който се обсъжда в парламента, предвижда редица промени в съдържанието на учебните програми, като по тях ще бъдат написани и новите учебници, като най-реалистичният срок е първите от тях да са готови за учебната 2014-2015 г. - за първи, пети и осми клас, коментира преди месец зам.-министърът на образованието.

Някои от издателствата имат вече електронни варианти на учебниците, но те са конструирани по различен начин от хартиените учебници - еднакви са от гледна точка на учебното съдържание, но ще имат и допълнителни игри, поясни   Дамянова.

За пореден път Дамянова заяви, че учебниците са за учениците, а не за учителите.

„Истина е, че учебниците, за да бъдат по-интересни за учениците, трябва да бъдат по-интерактивни“, посочи тя и допълни, че „това не означава, че трябва само да се използва технологията в учебния час. Необходим е също и интерактивният подход от страна на учителите“, отбеляза зам.-министърът.

Учебниците, които се плащат от държавата до седми клас, са абсолютно достатъчни за постигане на резултатите, посочени в държавните образователни изисквания в учебните програми, смята зам.-министърът.

Тя съобщи, че има сигнали за учители, които искат да използват странични учебни помагала.

„Не бива да се прекалява и когато това се предложи на родителите, то трябва да бъде обосновано - защо конкретното допълнително учебно помагало е необходимо“, препоръча Дамянова.

„От другата седмица започваме проверки за условията в училищните занимални“, съобщи още Милена Дамянова, като припомни, че тези занимални са по желание на родителите и те сами решават дали детето им да ги посещава.

Междувременно „ББСС Галъп интернешънъл“ обяви резултатите от национално проучване, според което половината от пълнолетните българи смятат, че училищното образование у нас върви към по-лошо.

#компютър #Закон за предучилищното и училищното образование #образование #учители #училища #учебници #ученици #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"