Сърбия се не иска членство в ЕС, Косово е претекст, твърди експерт

Сърбия се не иска членство в ЕС, Косово е претекст, твърди експерт
Според известния икономист, основател на Демократическата партия в Сърбия, Владимир Глигоров, Косово служи само за претекст срещу европейската интеграция на Сърбия. Снимка: mc.rs
A A+ A++ A

Новата управляваща коалиция в Белград е взела решение страната да не се присъединява към Европейския съюз, защото няма желание да извърши необходимите реформи, твърди известният икономически експерт от Международния Виенски институт Владимир Глигоров.

Според известния икономист, основател на Демократическата партия в Сърбия, Косово служи само за претекст срещу европейската интеграция на балканската страна, предаде БГНЕС.

След ежегодния доклад на Европейската комисия, представен преди седмица, властите в Белград ясно заявиха, че формулировка, свързана с признаването на териториалната цялост на Косово, е неприемлива.

В коментар на доклада президентът на Сърбия Томислав Николич и премиерът на страната Ивица Дачич изразиха единодушно мнение, че Белград е готов да се откаже от перспективата на европейската си интеграция, ако в замяна трябва да признае Косово.

„Става въпрос за възраждане на популизма. Според мен в момента се повтаря същата история от началото на 90-те години, когато бе взето решение страната да не върви в посока на ЕС и тогава то бе направено не заради проблема с Косово, а защото на властимащите така им е по-лесно," обясни Владимир Глигоров пред Телевизия Б92.

Експертът смята, че правителството няма желание да извърши институционалните реформи, които са необходими за членство в ЕС, и поради тази причина се търси виновник, а Косово е просто един претекст.

Владимир Глигоров предупреди, че поради тази своя политика Сърбия ще загуби още няколко години.

„Икономическото положение в Сърбия е доста ръждясало. Така както стоят нещата през тази година, ще имаме спад в производството поне с 1%. През следващите години няма да има никакъв ръст или той ще бъде минимален. На практика имате една перспектива от 4-5 загубени години," подчерта Владимир Глигоров.

#Владимир Глигоров #Косово #Сърбия #ЕС #Томислав Николич #Президент на Сърбия #Ивица Дачич #премиер на Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино