Анестезиолог предупреди за райския газ и каза как да предпазим децата си

Анестезиолог предупреди за райския газ и каза как да предпазим децата си
A A+ A++ A

Употребяващите райски газ за забавление трябва да знаят, че започне ли се веднъж, трудно се спира. Това каза за "Фокус" д-р Филип Абединов, анестезиолог в болница "Света Екатерина“.

"Поредица от подобни употреби, да речем, хронично могат да доведат до много висок дефицит на Витамин В-12. Това са да речем нарушение в провеждането на нервните импулси в нашето тяло, специално от гръбначния мозък. Човек понякога трудно да може да контролира ходенето си“, обясни той.

Специалистът препоръча на родителите, които случайно научат, че децата им злоупотребяват с райски газ да бъдат изследвани за нивото на Витамин В-12. Райският газ се превръща средство за забавление сред младите хора на границата на опасното, отбеляза той.

"По принцип това е едно вещество, което широко се използва в няколко места в индустрията, например повечето спрейове – например със сметана или другите спрейове, вътре са с компресиран такъв газ. И може би много популярно сред хората, които са гледали филми – т.нар. автомобили с усилване на мощността им с нитро. Какво имам предвид? Приема се, че в нашата практика, когато той се смеси с кислород, е доста безопасно, особено до проценти 50:50. Т.е. трябва половината от веществото като газ, което се инхалира от хората, да бъде кислород“, обясни той.

Сега се използва в медицината, но историята на това вещество започва първоначално като забавление и то в богатите общества, посочи анестезиологът.

"Имайте предвид, че и в момента точно то идва от богатите страни. Това не е нещо, което ние сме го открили. Очевидно е, че някой е отишъл там, пренесъл го е, направил е тук съответните демонстрации, оттам нататък то става масово явление. И изведнъж ние откриваме в един момент, че имаме може би проблем. Това ще разберем в следващите дни, защото виждам, че вече достатъчно сте информирали обществото и в тази посока има много информация и много данни. Надявам се да няма много тежки инциденти и най-страшното е да нямаме, на дай боже, фатален инцидент, защото той няма да стане с хора на нашата възраст, а ще стане с децата ни", допълни д-р Абединов.

#райски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай