Какви са основните странични ефекти от употребата на противозачатъчни

Какви са основните странични ефекти от употребата на противозачатъчни
A A+ A++ A

След като противозачатъчните хапчета се появяват през 1960 г., почти една трета от американските жени започват да ги използват - главно като алтернатива на презервативите и спиралите. Днес класическото хапче остава най-разпространеният метод за контрацепция, според проучване на института Гутмахер.

Освен очевидното си предназначение (за предотвратяване на нежелана бременност), хапчето всъщност предлага много други предимства, като регулиране на цикъла ви, борба с хормоналното акне, облекчаване на болезнен цикъл и много други.

Но заедно с всички добри страни, някои дами може да изпитат и известни странични ефекти. Специалистите препоръчват задължителна консултация с лекар, за да можете да намерите правилата формула според нуждите на тялото ви. Те посочват, че за да се адаптира тялото са му необходими около 3 месеца.

Ето и някои от предимствата и недостатъците при употребата на противозачатъчни хапчета:

По-лек цикъл

Лекари посочват, че много жени, които използват орални контрацептиви, забелязват, че менструацията им става по-лека от хапчето. Това се случва, защото хормоните на лекарството правят лигавицата на матката по-тънка, което олекотява менструацията ви. Но ако установите, че изобщо нямате менструация, определено трябва да говорите с вашия лекар.

По-редовен цикъл

Повечето жени, които използват хапчетата, откриват, че менструацията им е по-редовна. Вашето тяло реагира на хапчетата на определен цикъл от 26 до 28 дни. Също така редовната менструация намалява риска от рак на ендометриума и яйчниците.

Вагинална сухота

Някои хапчета, съдържащи естроген, могат да намалят количеството на естроген, което може да причини сухота, казва д-р Иробунда. Обикновено, ако изпитвате вагинална сухота, това е защото сте на хапче с по-ниска доза естроген. На пазара се предлагат разнообразни по вид лубриканти, които могат да ви помогнат да се справите с проблема.

Гадене

Някои жени се чувстват неразположени, когато започнат да приемат хапчето. Въпреки че дискомфортът не трябва да продължава повече от три месеца, след като тялото ви се адаптира, приемането му с храна може да помогне за намаляване на неприятните усещания. Приемането на хапчето преди сън може да помогне за намаляване на симптомите на гадене.

Чувствителност на гърдите

Това действително е неприятно, но този страничен ефект обикновено изчезва след няколко месеца.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »