Митрофанова се надява, че палачинката в България ще се обърне ВИДЕО

Митрофанова се надява, че палачинката в България ще се обърне ВИДЕО
A A+ A++ A

Посолството на Руската федерация публикува откъс от интервю на посланик Елеонора Митрофанова пред руската агенция ТАСС, в което тя изразява надеждите си, че палачинката на българо-руските отношения може да се обърне.

Правителството на Кирил Петков бе сред първите в ЕС, които не се съгласиха на газовия рекет на Москва и отказаха да изпълнят условията на „Газпром, а освен това от страната ни накуп бяха изгонени 70 шпиони на Путин, което доведе до заплахи от страна на Митрофанова за преустановяване на дипломатическите отношения. Те останаха неизпълнени, а в интервюто за официоза на пропагандата на Кремъл посланичката обяснява защо.

Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство. В България предстоят бурни месеци, предстои президентът Радев да разпусне парламента. За България ще е сложно да изгражда своята линия на поведение. Но ситуацията ще принуди да се премине към по-прагматичен подход към много въпроси, особено свързани с икономиката”, категорична е Митрофанова.

Тя се оплаква, че безпрецедентното решение на София да отзове 34 дипломати и 36 технически сътрудници е поставило руското посолство в сложна ситуация.

„На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация, но мисля, че ще се справим с нея”, казва тя, цитирана от Offnews.bg.

Според нея българите масово хранели топли чувства към Русия.

Не бива да забравяме, че в България – една от най-близките ни славянски държави, са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България”, казва тя.

Митрофанова обяснява, че Русия не е прекратила дипломатическите отношения, защото „българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, паметта на хората, сложили главата си за освобождението на България, не бива да предаваме – не можем просто да напуснем страната. Тук има огромен брой нашите сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа, въпреки всичките сложности”.

#Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »