България иска да спре износа на „Лукойл“

България иска да спре износа на „Лукойл“
A A+ A++ A

Правителството разпореди на НАП и митниците да измислят механизъм, по който руския нефт и горива да остават на територията на страната

Министерският съвет създаде междуведомствена работна група, в която влизат представители на НАП и митниците, която трябва да измисли как да се спре експорта на руски горива от България за други държави. Това се налага, тъй като страната ни получи голямо изключение от европейските петролни санкции, а чрез износ през България реално ограниченията за другите страни от ЕС могат да се заобикалят, съобщи Economic.bg.

"Създадохме работна група между Агенция „Митници“ и НАП, за да работят заедно и да измислят най-добрия механизъм за ограничаване на експорта на нефтени продукти от България към ЕС и трети страни, които имат руски компонент“, каза министър-председателя на брифинга след края на днешното редовно правителствено заседание.

Ако се намери такъв механизъм, руският петрол, когато се преработи от „Лукойл Нефтохим“, ще може да се ползва само за българския пазар.

"Това увеличава доставките и подаването на количествата към българския пазар и би трябвало на база на пазарните механизми да намали цените на горивата“, каза Петков.

Припомняме, че в рамките на шестия санкционен пакет Европейският съюз реши да забрани вноса на руски петрол. За повечето държави от ЕС, тези които го получават чрез кораби, крайната дата е декември 2022 г. За тези, които получават суровината по тръбопровод, какъвто е случаят на Унгария, Словакия и Чехия, се даде отсрочка. За България, която получава нефта си с кораби, също беше направено изключение – до декември 2024 г. – след като финансовият министър Асен Василев заплаши Европейската комисия, че в противен случай ще наложи вето на общото решение.

#Лукойл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"