Зеленски обеща Украйна да увеличи износа на ток за ЕС и честити голям празник ВИДЕО

Зеленски обеща Украйна да увеличи износа на ток за ЕС и честити голям празник ВИДЕО
A A+ A++ A

Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС, за да помогне на Европа да "устои на енергийния натиск" на Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес, информира БТА.

"Постепенно ще направим Украйна един от гарантите на европейската енергийна сигурност, благодарение на нашето вътрешно производство на електричество", каза той в ежедневното си видеообръщение. "Въпреки войната ние осигурихме за рекордно кратко време интеграцията между украинската и европейската мрежа", добави президентът.

Неговото изявление бе направено ден след като страните членки на ЕС постигнаха споразумение да намалят потреблението на газ и да помогнат по този начин на Германия след драстичното намаляване на руските доставки на синьо гориво. Киев и европейците обвиняват Москва, че използва газа като икономическо и политическо оръжие.

Преди руското нашествие Украйна покриваше 50 процента от енергийните си нужди с атомна енергия, отбеляза ДПА. Страната също така внасяше ток от Беларус и Русия. Руските войски неотдавна превзеха най-голямата атомна централа на Украйна в Енергодар, водноелектрическа централа на р. Днепър и най-малко два теца, работещи на въглища.

Русия е завзела "Углегорск"

Руските сили са завзели втората по големина електроцентрала в източната част на Донецка област и предприемат "масивно пренасочване“ към три южни области, съобщи съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Вчера Москва заяви, че нейни части са превзели построената по съветско време въглищна електроцентрала "Углегорск" и че тя е останала непокътната.

"Те постигнаха малък тактически напредък, завзеха "Углегорск", потвърди Олексий Арестович в интервю, разпространено в YouTube.

Президентският съветник допълни, че пренасочването на руските сили изглежда като промяна в тактиката и че от стратегическо нападение, те вероятно преминават към стратегическа отбрана.

Арестович и още един официален украински представител посочиха, че Русия изпраща сили в областите Мелитопол, Запорожие и в Херсон. 

Вчера Украйна обстрелва ключовия "Антоновски" мост, който преминава над река Днепър в Херсонска област.

ДНЕС Е ДЕНЯТ НА УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВНОСТ

#ток #Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »