72 млн. души по света напуснали домовете си принудително

72 млн. души по света напуснали домовете си принудително
По данни на ООН над 700 000 сирийци ще са избягали от кръвопролитния конфликт между правителството и бунтовниците в родината си. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

72 млн. души достигна броят на принудителните мигранти в света, показват данните от публикувания Световен доклад за бедствията 2012 на Червения кръст и Червения полумесец.

Един на всеки 100 души от световното население не е имал избор дали да напусне дома си, а е бил принуден да избяга поради редица трудно предвидими фактори: конфликт и насилие, политическо преследване, бедствия и дори такива причини, като зле планирани проекти за развитие, съобщиха от БЧК.

Принудителната миграция е дългогодишно изпитание за поне 20 млн. от тях. Те намират убежище в лагери или все по-често – в неформални селища в градовете по света.

Мигрантите нямат достъп до здравни грижи, уязвими са на насилие, сблъскват се с враждебност от приемащите общности и не могат да работят.

Решенията на проблемите са известни и те включват по-гъвкави форми на гражданство, по-свободна трансгранична мобилност и политики, които помагат на мигрантите да се интегрират в приемащите общности.

Червеният кръст е последователен в настояването си правителствата да осигурят на мигрантите, независимо от техния правен статут, достъп до нужната им подкрепа, да се отнасят с тях винаги с уважение и да опазват достойнството им.

Както препоръчва докладът – чрез включване на грижи за здравето на мигрантите в националните здравни планове и превръщане на мигрантите в по-продуктивни членове на техните нови общности.

Други варианти са по-лесни възможности за хората да избягат от злините и да намерят убежище - правителствата могат не само да намалят до минимум уязвимостта на мигрантите, но също така да намалят въздействието на миграцията върху своите общности и дори да имат полза от новодошлите.

#БЧК #Червен кръст #Червен полумесец #природни бедствия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници