Зеленски: Русия използва "Газпром", за да направи тази зима най-тежката за европейците

Зеленски: Русия използва "Газпром", за да направи тази зима най-тежката за европейците
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Запада да приеме нов пакет санкции срещу Москва след обявяването на допълнително съкращаване на руските газови доставки за Европа, предаде ДПА.

В редовното си видеообръщение снощи Зеленски заяви, че за всички вече е ясно, че Русия упражнява натиск върху Европа и използва държавния енергиен гигант "Газпром", за да направи тази зима "най-тежката" за европейските страни.Той осъди "поредното предизвикано повишение на цените на газа", насочено срещу европейците.

"За всички е ясно, че това е целенасочен ценови терор от страна на Русия срещу Европа", заяви Зеленски и призова "на терора да се отговори със санкции", отбелязва Франс прес.

Москва умишлено поддържа покачването на цените на газа до еквивалента на над 2000 евро за 1000 куб. м на борсата, каза украинският президент, цитиран от БТА.

Зеленски подчерта също, че е необходимо руската общественост да научи за човешката цена на войната. Макар че от началото на войната са загинали близо 40 хил. руски войници, руското общество като цяло не е запознато с тези цифри, каза той.

#Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »