Пътните строители блокират София и страната

Пътните строители блокират София и страната
A A+ A++ A

Започват протестите на пътните строители.  За 09.00 часа е насрочена демонстрацията пред  ародното събрание, която ще продължи през целия ден. Успоредно с това на 20 места по пътищата в страната стачките ще затварят трасетата в рамките на 1 час.

Причината за недоволството им - липсата на решения за плащанията от страна на държавата на сектора.

Нерешени към момента са въпросите с плащането на остатъка за извършени ремонти за минали години, текущи плащания по големи инфраструктурни проекти, като строежа на магистрала "Хемус" и скоростния път Видин - Ботевград, както и индексация на договорите в строителството.

Става дума за спорните договори за текущ ремонт и поддържане на пътищата от времето на ГЕРБ. Премиерът Петков и вицепремиерът Асен Василев отказаха това плащане, преди да излезе доклад на междуведомствената група, който да реши колко от тези пари нарушават закона, защото са всъщност скрито възлагане на основни ремонти. Докладът е факт и в него се казва, че над 80% от всичко възложено е незаконно. Окончателното решение обаче ще е на парламента, който има още седмица живот. Вероятно именно затова сега строителните компании се активизираха отново, пише „Капитал“.

Според председателя на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков става въпрос за неразплатени 720 млн. лв. за вече извършени дейности, което спира работата върху 270 пътни отсечки. По думите му в спешен порядък правомощията трябва да се върнат там, където са им конституционно вменени – от Народното сърние към Министерски съвет и на компетентните институции – АПИ и ДНСК. Проблемът ще рефлектира и върху зимното поддържане, което започва съвсем скоро, алармират пътищарите.

Държавата ще плати само на изрядните пътни фирми, заяви председателят на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев от ПП. По думите му само 21% от пътните фирми са изрядни и само те ще получат парите си. 

Вчера депутатите от регионалната комисия приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, които дават възможност стойността на строителните договори да се индексират по време на изпълнението им в зависимост от инфлацията. Паралелно с това комисията одобри и друга промяна в същия закон, която до голяма степен забранява инженеринга като метод за обществена поръчка.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »