2/3 от българите предпочитат държавното образование пред частното

2/3 от българите предпочитат държавното образование пред частното
61% имат положително мнение за общинските и държавни училища и университети, 20% от запитаните не могат да отговорят, а отрицателно са отговорили 19%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо две трети от българите имат доверие в публичното образование в България, сочат данните от проучване на „Галъп“, проведено между 14 и 20 септември.

61% имат положително мнение за общинските и държавни училища и университети, 20% от запитаните не могат да отговорят, а отрицателно са отговорили 19%.

По отношение на частното образование мненията са разделени поравно в двата полюса, предаде БГНЕС.

В същото време близо половината от пълнолетните българи смятат, че тенденцията в развитието на училищното образование в България е негативна.

Следването в чужбина остава по-предпочитан вариант сред младите хора. 39% от запитаните биха препоръчали на кандидат-студентите да следват в чужбина, 35% биха препоръчали висшето образование в България, а 26% не могат да преценят.

По-младите, живеещите в столицата, и хората с по-високи доходи изглеждат по-склонни да препоръчат чужбина. България пък е най-честият отговор при по-възрастните.

Най-големият относителен дял на оптимисти за училищното образование сред различните възрастови групи е сред хората на възраст между 18 и 25 години.

Обнадеждаващото е, че това е възрастовата група с най-пресни впечатления от текущото училищно образование. Смущаващото е, че дори и в тази „по-оптимистична“ група са разделени поравно онези, които казват „към по-добро“ и „към по-лошо“.

В по-горните възрастови групи и негативните отговори натежават.

Разбира се в подобни въпроси често се оглежда един по-траен масов скептицизъм по отношение на развитието на различните сектори в страната въобще, отбелязват от „Галъп“.

Донякъде контрастно на този фон стоят привържениците на управляващата партия ГЕРБ – сред тях например по-висок е делът на оптимистите за училищното образование у нас, коментират социолозите.

Данните показват необходимостта от по-подробно изследване върху образователната система в България, което би могло да разкрие положителните страни и недостатъците в нея в контекста на пазара на труда и цялостната икономическа ситуация.

#социологическо проучване #България #висше образование #средно образование #„Галъп“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »