И днес жълт код за горещо време в почти цялата страна

И днес жълт код за горещо време в почти цялата страна
A A+ A++ A

Преди обяд ще бъде слънчево. По-късно след обяд и до полунощ в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места в планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина ще бъде до умерен, а на изток ще остане югоизточен. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София 34°. През нощта срещу четвъртък на повече места в Западна България ще превали и прегърми.

Жълт код за горещо време е обявен за 18 области в страната. Това са Видин, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Сливен и Ямбол. Там максималните температури ще достигнат 36-39 градуса. В Монтана, Враца, София област, София град, Перник и Кюстендил е обявен жълт код за краткотрайни, локално интензивни, валежи и гръмотевици. Единствено в Добрич, Варна, Бургас и Смолян няма обявени кодове за опасни климатични явления.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа доумерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

Над планините ще бъде слънчево. След обяд в масивите от западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до полунощ на места там ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра - около 20°.                       

В четвъртък на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има локални интензивни явления, с по-голяма вероятност в планинските райони там. Дневните температури ще се понижат. В петък сутринта ще бъде слънчево. Около и след обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има превалявания, придружени и с гръмотевици. В Източна България вероятността за валежи е малка. Вятърът ще е от източната четвърт, слаб, в Източна България до умерен. Температурите слабо ще се повишат, сочи прогнозата на НИМХ. 

#слънце #жега

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"