БДЖ на печалба за първи път от 10 г.

БДЖ на печалба за първи път от 10 г.
A A+ A++ A

За второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи. За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13 256 000 лева. За първи път от 10 години групата, която включва „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и „Холдинг БДЖ“ ЕАД, излиза на печалба, информират от транспортното министерство.

Това важи и самостоятелно за „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД, което към края на юни реализира счетоводна печалба от 6 904 000 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството оперативната печалба от присъщата му дейност е 2 201 000 лева. „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. досега.

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината. „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това, от януари дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.


#БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"