Не използвайте добавки, ако искате косата ви да расте по-бързо

Не използвайте добавки, ако искате косата ви да расте по-бързо
A A+ A++ A

Има много причини, поради които бихме искали косата ни да порасне по-бързо. Може да сме преживели гаф във фризьорския салон или просто ни е скимнало, че ни се иска да заприличаме на Рапунцел. Но каквато и да е причината, можем да се обзаложим, че сте изпробвали всичко от различни продукти и методи до бабини рецепти.

Ние дамите имаме способността да си внушаваме, че не изглеждаме добре. Вечно ни липсва обем, дължина, правилна прическа. Е, дами, не всичко е толкова лошо, колкото изглежда, но ако все пак искате да разберете как да стимулирате растежа на косата си, то прочетете следващите редове!

Колко бързо расте косата?

Според изследване, косата расте естествено със скорост от 0,35 милиметра на ден, което се равнява на приблизително сантиметър и половина на месец за общо 15 см на година. Имайте предвид, че колкото по-къса е косата ви, толкова по-бързо ще ви се струва, че расте, въпреки че скоростта не се е променила. По същия начин, дългата вече коса може да изглежда сякаш е в застой, когато всъщност расте така, както трябва.

Също така е важно да знаете, че се раждаме с максималния брой космени фоликули, които можем да имаме през целия си живот – между 80 000 до 120 000 – което означава, че не можем да създадем повече космени фоликули (или повече кичури коса) от това, с което сме родени, дори ако етикетът на продукта твърди, че ще ви дари с по-гъста коса.

Ето как да накараме косата си да расте по-бързо?

Внимавайте с витамините и добавките

Важно е да се отбележи, че добавките не са чудодейно лекарство за по-бърз растеж на косата. Също така, те не трябва да се приемат, без да се консултирате с Вашия лекар. Защо? Защото въпреки че тези витамини изглеждат невинни, те не се регулират, което означава, че могат да съдържат всяка съставка, която хрумне на производителя, а същевременно да претендират за какъвто ефект решат.

Ако се храните с балансирани храни, тялото ви ще получи необходимите съставки за укрепване на косата, от които се нуждае, като биотин, фолиева киселина, витамини D, A, C и Д. Така че удвояването на дозата чрез добавяне на витамини за коса няма да има значение.

Въпреки това, ако смятате, че може да имате дефицит на витамин, можете да изпробвате добавки за растеж на косата. Попитайте вашия лекар, за да да сте сигурни, че избирате правилното количество и вид витамини, за да помогнете на косата да расте по-бързо.

2369938

Масажирайте скапла с масла

Не съществува вълшебно масло, което да накара косата ви да порасне за една седмица, но масажирането на скалпа ще ви помогне да увеличите кръвообращението в космените фоликули, което може да създаде здрава основа за растежа на косата – особено когато се съчетае с правилните масла:

- кокосово масло (действа като антимикробно и противогъбично и също така помага за предотвратяване на увреждането на косата от свободните радикали)

- масло от жожоба (има противогъбични свойства и е богато на витамин Е и укрепващи омега 6 и 9 мастни киселини)

- рициново масло (има овлажняваща рицинолеинова киселина и омега 6 мастни киселини)

- масло от розмарин (доказано е в проучвания, че е толкова ефективно, колкото и 2,5 процента миноксидил за растеж на косата)

Терапии с кофеин

Според експерти, локалният кофеин не само помага за стимулиране на притока на кръв към скалпа ви (което е от съществено значение за растежа на косата), но също така помага да се противодейства на DHT - хормонът, отговорен за косопада. Въпреки че не е гарантирано, че косата ви ще започне расте по-бързо, това е една от онези домашни съставки, които няма да навреди да опитате.

Все пак ще трябва да проявите търпение: ако кофеинът наистина помогне за намаляване на загубата на коса или има положителен ефект върху плътността и здравето на косата ви, ще са необходими два или три месеца, за да видите резултатите.

Навици

Сред основните фактори за дълга и здрава коса са обаче някои съвсем елементарни неща, които можем да превърнем в редовни навици. Блансираното хранене, богато на разнообразни вещества, витамини и минерали ще помогне на косата ви да расте по-бързо.

Също така от основно значени е да освежавате косата си през определен период. Лекото подстригване на изтощените краища ще се отрази благоприятно на растежа. Подстригвайте се според вашите нужди. Специалистите съветват а о правите на около 2-3 месеца, за да се радвате на свежа и дълга коса!

#коса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »