ГЕРБ предложи нов въпрос за референдума за АЕЦ „Белене“

ГЕРБ предложи нов въпрос за референдума за АЕЦ „Белене“
Във въпроса на БСП става дума за конкретен проект и имаме категоричното основание да смятаме, че има противоконституционност в него, коментира Искра Фидосова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мнозинството от ГЕРБ предлага своя формулировка на въпроса за референдум за АЕЦ „Белене“ - „Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

Предложението на депутатите от управляващата партия ще бъде внесено в деловодството на парламента в сряда, предаде БГНЕС.

Референдумът бе иницииран от БСП, които събраха над 700 000 подписа под въпрос „Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене“?.

Парламентарната правна комисия ще разгледа двете предложения, за да се реши как да бъде правилно формулиран въпросът за референдума.

От ГЕРБ смятат, че зададеният от социалистите въпрос е изключително манипулативен и съдържа в себе си поне още два или три въпроса: дали да се развива атомната енергетика в България; дали това да се отнася до АЕЦ „Белене“ и дали изграждането на атомната електроцентрала да е с държавно участие.

„Във въпроса на БСП става дума за конкретен проект и имаме категоричното основание да смятаме, че има противоконституционност в него“, каза председателят на правната комисия Искра Фидосова.

Оспорвайки техния въпрос, от ГЕРБ декларират, че не искат да се стигне до опорочаване на референдума.

Иначе управляващите са категорични, че са „за“ провеждане на национално допитване, искат то да е по-същата тема, но с формулиран правилно въпрос, тъй като той би имал голям отзвук сред българското общество.

Според управляващите първата грешка е, че енергетиката е наречена и атомна, а според тях правилното е да бъде назована ядрена.

Искра Фидосова обясни, че формулираният от ГЕРБ въпрос не допуска строителството на допълнителен блок на АЕЦ „Козлодуй“, защото нов ядрен блок означавал нови мощности, а не нова ядрена електроцентрала.

„Може и да не е АЕЦ „Белене“, след 5 години може да се говори за друга ядрена електроцентрала“, коментира Искра Фидосова.

#АЕЦ „Козлодуй“ #ядрена енергетика #подписка #БСП #ГЕРБ #Искра Фидосова #референдум #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"