Зеленски: На руснаците не им пука и водят газова война с Европа, трябва реакция ВИДЕО

Зеленски: На руснаците не им пука и водят газова война с Европа, трябва реакция ВИДЕО
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отговори на газовата война, водена от Русия, като засили санкциите срещу Москва, предадоха световните агенции.

"Днес ние чухме нови заплахи във връзка с газа да се отправят към Европа. Въпреки отстъпката, касаеща турбината за "Северен поток 1", Русия няма да поднови доставките на газ за европейските страни, както тя е задължена по договор", заяви Зеленски във всекидневното си видеопослание.

"Това е една открита газова война, която Русия води срещу единна Европа. На руснаците не им пука какво ще стане с хората, за начина, по който те ще страдат - от глад заради блокадата на пристанищата, от студ през зимата, или от бедност, или от окупация. Това са само различни форми на терора", заяви Зеленски.

"Ето защо вие трябва да отговорите на това. Не мислете за начина, по който да върнете турбината,  а засилете санкциите", каза той.

Зеленски визираше съобщението на "Газпром" за ново драстично намаляване на газовите доставки за Европа. Русия на два пъти вече намали обемите на доставките през юни, като заяви, че "Северен поток 1" не може да функционира нормално без турбина, която беше на ремонт в Канада и не можеше да бъде върната на Русия заради наложените й санкции от западните страни. След това Германия и Канада се разбраха за връщане на оборудването в Русия, но турбината все още не е доставена, припомня Франс прес.

Западните страни обвиняват Москва, че използва енергийното оръжие като наказание за санкциите, приети от тях срещу нея от началото на руската инвазия в Украйна.

#Володимир Зеленски #газ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »