Идат най-горещите дни в годината - ето как да да минимизираме риска от пожари

Идат най-горещите дни в годината - ето как да да минимизираме риска от пожари
A A+ A++ A

Препоръки как да намалим риска от пожари в идните най-горещи дни от годината публикува Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Ловеч.

"Ако спазваме правилата за безопасност ще намалим риска от пожари в природата и ще я опазим. Бъдете отговорни!" - апелират оттам.

Само през последната седмица въпреки абсолютната забрана за използването на открити източници на огън и паленето на стърнища, огнеборците в града са гасили 20 пожара, от които 12 в суха трева и два в стърнища и житни култури.

Горещото време, вятърът и сушата създават голям риск от бързо разпространение на полски и горски пожари, а човешката дейност е основният фактор за предизвикването им.

При работа с открит огън, не подценявайте вземането на мерки за сигурност - то може да има фатални последствия, предупреждават от пожарната служба.

Не изхвърляйте неизгасени фасове или други запалими отпадъци на открито - една бутилка от вода – независимо дали е стъклена или от пластмаса, счупена или цяла, когато бъде огряна от слънчевите лъчи, може да има ефекта на лупа и да запали сухия материал наоколо.

Много малка част от пожарите са вследствие на природни явления, напомнят те. Случват се и такива, предизвикани от къси съединения и образуване на искри по електропреносната мрежа и запалване на суха тревна растителност в близост.

Къде можем да палим огън законно?

На фона на всеобщата забрана за палене на огън, има обособени места, където е разрешено да си направим малък лагерен огън или барбекю. Това е в туристически зони, където са предприети необходимите мерки и са изградени такива места, на които пламъците да бъдат ограничени и обезопасени. Преди обаче да предприемем паленето, трябва да се убедим предварително, че не се създават предпоставки за инциденти. Трябва да сме сигурни, че няма силен вятър и няма да има такъв, тъй като той е рисков фактор, който допринася за разпростирането на огъня и затруднява работата на огнеборците при произшествия.

Важно е и да помислим как ще изгасим огъня преди още да се наложи – да предвидим вода или свежи клони, с които като с тупалки да потушим пламъка. Преди да предприемем паленето трябва и да сме сигурни, че огнището е здраво и отговаря на изискванията – няма цепнатини, както и че липсва опасност да изпаднат въглени. Можем да използваме и инертна маса – пръст или пясък, с която да го засипем.

#жега #пожари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"