Българин: Феликс открадна проекта ми за скок от стратосферата

Българин: Феликс открадна проекта ми за скок от стратосферата
Снимка: RED BULL STRATOS/ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Докато Феликс Баумгартнер изпълняваше мечтата си и пишеше нови страници в историята, скачайки от ръба на Космоса, един друг мъж седял пред телевизора в дома си във Виена и преживявал изпълнението като открадната мечта.

Това пише австрийският вестник „Курир“, цитиран от „24 часа“ и КРОСС.

Баумгартнер преодоля няколко рекорда, скачайки от височина 39 000 метра. Той стана първият човек, преминал звуковата бариера в свободно падане, достигайки скорост от 1342 км/ч.

„Не завиждам на Феликс за успеха, но просто искам да отбележа – проектът беше мой“, казва българинът Иван Трифонов, цитиран от австрийското издание.

„Аз нямах финансовата подкрепа на „Ред Бул“, за да изпълня мечтата си. Затова трябваше да видя как Феликс представя моя проект като свой“, допълва той.

Пътуването с балон е най-голямата страст на 67-годишния мъж. Той е първият човек, преминал с балон с горещ въздух Средиземно море, пътувал е с балон и до Северния и Южния полюс, прелетял е над Кремъл, Йерусалим и Китайската стена.

Роденият в България Трифонов имал мечтата да се изкачи на 50 км в Космоса и да счупи скоростта на звука.

Той нарекъл проекта си „Мисия Уран“. Обсъждал го с руски космонавти през 1992 г. Трябвали му 6.5 млн. евро, за да реализира плана си.

В скока на Феликс „Ред Бул“ вложи 50 милиона евро.

„Три пъти се обръщах за помощ към компанията – последния път през 2002 година. И трите пъти обаче получих отказ“, разказва Трифонов.

През 2005 г. той трябвало да приключи с проекта си. Тогава се свързал с Баумгартнер. Показал му всички документи и изчисления.

„Феликс си преписа всичките ми изчисления и адреса ми. Условието беше да ме вземе в екипа си. То обаче не бе включено към договор. Разчитах на честността на спортистите“, допълва още българинът.

„Скоро ще чуеш за мен“, казал Феликс в края на разговора им.

Това обаче не се случило. Трифонов изпратил коледна картичка до пилота с въпроса кога ще осъществят съвместния си проект.

Баумгартнер му отговорил, че не се нуждае от него, твърди 67-годишният парашутист. Той трябвало да бъде в Ню Мексико при скока на австриеца.

„Осигурих си виза, по-късно обаче ми каза, че няма място за мен, вероятно са се страхували, че ще разкрия, че не Феликс е инициатор на проекта“, разказва още българинът.

Идеята за скок в свободно падане от стратосферата е поне на 50 години, казват от „Ред Бул“ и допълват, че Иван Трифонов не е преследвал достатъчно мечтата си.

Във вторник австрийският пилот и професионален парашутист обяви, че приключва кариерата си.

#Феликс Баумгартнер #космоса #Виена #Иван Трифонов #Ред Бул #Средиземно море #Северния полюс #Южния полюс #Кремъл #Йерусалим #Китайската стена #България #Ню Мексико

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"