Създават и екополиция

Създават и екополиция
A A+ A++ A

След като създаде отделна структура "Зоополиция и кинология", МВР е на път да създаде и специално звено за противодействие на престъпления срещу природата, което напомня на нещо като екополоция.

От съобщението на самото ведомство става ясно, че със заповед на министъра на вътрешните работи е създадена работна група, чиято задача е бързо да анализира необходимостта и възможностите за създаването на специализирано звено за престъпления против природата. Тя била издадена по предложение на депутатите от "Продължаваме промяната" в комисията по околната среда и водите Мирослава Петрова и Цветелина Симеонова-Заркин, отбелязва вестник СЕГА.

Самата ПП се похвали на официалния си сайт със събитието и с твърдението, че тяхната инициатива за създаването на звено за противодействие на престъпления срещу природата, вече е подкрепена със заповед на Бойко Рашков.

В създадената от вътрешния министър комисия влизат експерти от различни звена на МВР, които се занимават с престъпления срещу животни (домашни, диви и защитени) и срещу околната среда, експерти на министерствата на околната среда и водите и на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения сектор, както и двамата народни представители от комисията по околната среда и водите. Само преди дни в сградата на Главна дирекция "Национална полиция" се състоя първото заседание на групата. 

Една от основните задачи на експертите е разработването на единен протокол за действие при установяване на посегателство, нарушение и/или престъпление против природата, както и структурирането на координационен съвет, който да осъществи навременна и ефективна подкрепа както на институционално, така и на оперативно ниво, твърди МВР.

Друг основен ангажимент на работната група е създаване на условия за подобряване на информационния обмен между институциите, както и единен специализиран канал за подаване на сигнали за нарушения и/или престъпления срещу дивата природа и животните.

Всъщност и в момента съществува специализирано звено в рамките на МВР и по-специално в националната полиция, което се нарича "Зоополиция и кинология". Наскоро бе обявено, че има 349  регистрирани престъпление срещу животни за една година. Само четири години по-рано броят им е бил далеч по-малко - 178. Нарастването на разследвания се обяснява с това, че има специализирано звено, както и че чувствителността на хората към този тип престъпления се е повишила и все по-малко от тези деяния остават скрити за полицията и обществото.

Още от 2011 г. престъпленията срещу животните са криминализирани и полицията има ангажимент да ги разследва като всяко друго престъпление. От няколко години насам се предлага създаването на специализирана телефонна линия за сигнали за престъпления и неправилно отношение към животни, тъй като те се получават на телефон 112 и повишават натоварването на номера, което забавя ефективната реакция от страна на зоополицията. 

На практика сега изглежда, че МВР се е запътило към създаването на по-мащабно звено, което да включва не само престъпленията срещу животните, а посегателствата и срещу природата. Очевидно това ще трябва да повлече и промени в Наказателния кодекс, защото престъпленията срещу природата изобщо не са много застъпени, а още по-малко са конкретизирани.

ИДЕЯТА НЕ Е ОТ ВЧЕРА

Всъщност очевидно идеята е да се създава екополиция, каквито опити има през последните 20 години. За такава се говореше още по времето, в което екоминистър беше Долорес Арсенова. Идеята бе контролът и координацията да се поделят между МОСВ и МВР, за реализирането на стратегията да няма да бъде необходимо допълнително финансиране извън парите, предвидени в бюджета, защото системата ще се самофинансира с приходите от глоби и санкции.

Създаването на екополиция дори бе заложено в специална стратегия на Министерството на околната среда и водите. Тя предвиждаше специално обучени и въоръжени полицаи да събират доказателства за извършени екопрестъпления и така да помагат на прокуратурата при изготвянето на обвинителните актове. Тогава бе обявено, че идеята е не да се назначават нови хора, а вече действащи полицаи и дознатели от системата на МВР да преминават специален курс на обучение в Районните инспекции за опазване на околната среда (РИОСВ). Предвиждаше се по програмите за заетост на социалното министерство да могат да се назначават висококвалифицирани безработни или съкратени военнослужещи.

Обявената цел бе екополицаите да имат същите правомощия като останалите служители на МВР и заедно с експерт на РИОСВ да събират годни за съда доказателства. Предвиждаше се дори в полицейската академия в Симеоново да бъде въведен семестър по екологично право с обяснението, че екопрестъпленията са много сложни, тъй като за тяхното разкриване се изискват задълбочени познания по химия, физика и хидрология, а в момента МВР не разполага с такива кадри.

Смяташе се, че престъпленията, които ще преследват униформените, трябва да са умишлени замърсявания от страна на заводи, незаконна сеч, отравяния на води и животни, нелегални опасни производства. Постепенно идеята за екополиция бе забравена, за да бъде лансирана отново от министъра на околната среда и водите от служебен кабинет Асен Личев. Той поискат такава структура за справянето с незаконните сметища в страната. Но така и не се задейства работата по тази идея. Очевидно сега нещата са в много по-напреднал стадий, но те може да бъдат забавени заради политическата нестабилност в страната.

#екоолиция #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай