До 70% по-малка реколта от картофи очакват производители

До 70% по-малка реколта от картофи очакват производители
Между 50% и 70% спад в добивите на картофи отчитат производителите в България през 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между 50% и 70% спад в добивите на картофи отчитат производителите в България през 2012 г.

„Вместо обичайните между 150 000 и 200 000 тона тази година ще подадем между 50 000 и 70 000“, съобщи председателят на Асоциацията на производителите на картофи Венцислав Каймаканов пред БНР.

Причина за драстичното намаляване на реколтата от картофи тази година е сушата.

„Надяваме се да бъдат заделени достатъчно средства за подпомагане. Между 5 и 10 млн. лв. ще бъдат достатъчни, за да започнем новия сезон“, изчисли Венцислав Каймаканов и допълни, че нуждаещите се сектори в земеделието, особено производството на зеленчуци, е добре да бъдат подпомагани въпреки недостатъчния бюджет.

„Цената на картофите от чужбина идва от субсидиите, които получават колегите там и така постигат ниска себестойност. У нас тези компоненти са на много по-високи нива“, коментира още той.

„Ако не осъществим диалог с държавата, сме готови на неподчинение и стачни действия. Тогава стачката на зърнопроизводителите ще им се види малка“, заплаши председателят на производителите на картофи.

Той каза още, че от ЕС в България влиза стока с фалшиви документи, за което от асоциацията са уведомили всички служби.

„Нека специалистите кажат какво е качеството. Когато останат количества и се засадят в България, това води до голям мащаб на заболяванията и изваждане на площи от засаждане. Имаме такива случаи на няколко места. Последното огнище е в Смолян“, разказа още Венцислав Каймаканов.

#картофи #Венцислав Каймаканов #ЕС #реколта #суша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »